Az Oslóban élő magyarok szerint az egész városban hallották a robbanást

Egyértelműen figyelmeztetés volt az Oslóban robbantó terroristák célja - véli a magyar szakértő. Hasonlóra még nem volt példa Norvégiában. A legfrissebb hírek szerint már hét halottja van a norvég fővárosban történt pokolgépes merényletnek.

Norvégiában élő magyarok szerint kilométerekre Oslótól is lehetett hallani a robbanást. A házak még 15 kilométeres távolságban is megremegtek. Az MTV Híradójának sikerült beszélni két kint élő magyar fiatallal.

ITT megnézheti beszámolójukat.

 

A Híradó webkamerán keresztül beszélt kint élő magyarokkal, akik szerint a robbanást az egész városban lehetett hallani.

"Mi a robbanás helyszínétől 15 kilométerre lakunk, egy külvárosban, és fél négy körül hallottunk egy erős dörgéshez hasonló zajt, ami később kiderült, hogy nem dörgés volt, a dörgés hatására egy picit a ház maga is megmozdult" - mondta a Híradónak Horváth Zoltán.

Horváth Zoltán azt kifejtette, hogy több, belvárosban dolgozó ismerősét is arra kérték a hatóságok, hogy ne hagyja el az irodáját, mert további robbanások is lehetnek. Az általunk megkérdezett oslói magyarok szerint a merénylet ellenére nincs pánik a városban.

 

"Az emberek elég nyugodtnak tűntek, még mindig zaj volt, a tűzjelzők még mindig szóltak, az irodaépületekből, meg más riasztók is szóltak, mert sok üzletnek az ablaka ki volt törve, fel voltak robbanva a légnyomástól" - közölte Bodo Benjámin.

Bodo Benjámin szerint a robbantás helyszíne, a kormányzati negyed rendkívül forgalmas környék, igaz a nyári szünet, és a péntek rövidebb munkanap miatt sokkal kevesebben tartózkodtak az irodaházakban, mint máskor.

 

A Híradónak Pintér István a Geopolitikai Tanács elnöke azt mondta, egyértelműen figyelmeztetés volt a terroristák célja. Mivel Norvégia a NATO egyik legelkötelezettebb tagja, és aktív résztvevője a líbiai műveletnek. A líbiai elnök pedig néhány hete fenyegette meg Európát.

 

Nagy erejű robbanás a norvég kormányzati negyedben

Több halálos áldozata és tucatnyi sérültje van az oslói merényletnek. A norvég főváros kormánynegyedét délután fél négykor rázta meg a hatalmas erejű robbanás. A detonáció, amelyet az egész fővárosban lehetett hallani, kitörte a miniszterelnöki hivatalnak helyet adó 17 emeletes épület valamint a környező irodaházak ablaküvegeinek nagyobb részét.

A kormányhivatalok előtti teret mindenütt hatalmas törmelék borítja. Sokakat az utcákra hulló ablaküvegek és törmelékek sebesítettek meg. A kormányzati negyed a robbanás idején viszonylag néptelen volt, mert a nyári munkarendben pénteken háromkor már befejeződött a munkaidő, így az irodák nagy részében már nem tartózkodott senki. Jens Stoltenberg kormányfő sem volt az irodájában, hanem otthon dolgozott így neki nem esett bántódása. A norvég miniszterelnök "nagyon súlyosnak" minősítette a pénteki oslói merénylet nyomán kialakult helyzetet a médiának ismeretlen helyről adott nyilatkozatában.

A robbanás következtében több helyen tüzek keletkeztek. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keres újabb pokolgépeket.

Összehangolt merényletsorozatra utal, hogy egy rendőrnek öltözött fegyveres automata fegyverrel tüzet nyitott a kormányzó Munkáspárt Ütoya szigeti nyári táborárnak lakóira és öt embert lelőtt, sokan a tengerbe vetették magukat a támadó elől. Helyszínre küldték a norvég antiterrorista egységeket.

 

Forrás: hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×