Az óvodásoknak is fontosak a menhelylakók

Az óvodásoknak is fontosak a menhelylakók

Sok kicsi sokra megy – jutott eszembe hétfőn délelőtt a Lepke Oviban, ahol a gyerkőcök nemcsak tanulhattak a Győri Állatmenhely dolgozóitól, de adományt is gyűjtöttek az árva négylábúak számára.

Rendkívül fontos, hogy a gyermekek már óvodás korban megismerkedjenek a felelős állattartás szabályaival és jelentőségével, erre a Győri Állatmenhely is nagy hangsúlyt fektek: nemcsak a menhelyen fogadnak gyerekcsoportokat, akiket játékosan vezetnek be az állatok világába, de rendszeresen látogatnak el iskolákba, óvodákba is előadást tartani, példát mutatva ezzel a jövő nemzedékének.

– Hatalmas hangsúlyt fektetünk arra, hogy iskolákba, óvodákba járjunk, hiszen ebből a generációból kerülnek ki a jövő állatvédői, és jó lenne, ha már most megtanulnák az alapokat – mondta Horváth Patrícia menhelyi állatgondozó arról, miért tekintik kiemelt feladatuknak a gyermekek felelős állattartásra nevelését. Hozzátette, a pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy megéri, hiszen mikor először találkoznak a gyerekekkel, nagyon sokan például még a chip fogalmával sincsenek tisztában, viszont nagy örömükre szolgál, hogy ahol már elmagyarázták, hogy mi is az a chip és miért fontos, ott későbbi látogatásuk során azt jelezték, hogy már abban kutyában is van, amelyikben addig nem volt.

 

A Győri Állatmenhely számára nagyon fontos a gyermekek felelős állattartásra nevelése

 

Hétfőn délelőtt a Lepke Ovi lurkóihoz látogattak el a menhely dolgozói, ahová természetesen egy négylábú is velük tartott, maradandó élményt szerezve ezzel a lelkes gyerekseregnek, akik tanulhattak például a kutyusok alapvető szükségleteiről, a kóbor állatokról és segítéséről, az idegen ebek megközelítéséről, sőt, még a magyar kutyafajtákról is. Ezt követően pedig be is mutathatták, mit tanultak, izgatottan álltak sorba Luca, az öthónapos staffordhire terrier kölyök előtt, hogy megszaglássza kezüket és megsimogathassák.

A Lepke Oviban már többéves hagyomány ez az előadás, amelyet egy számukra is kiemelt ünnep, az állatok világnapja környékén tartanak meg. – Véleményem szerint nagyon fontos, hogy a gyermekek már óvodás korban megismerkedjenek a menhellyel, az árva állatokkal és a felelős állattartással, hiszen ebben a korban a gyerekek nagyon nyitottak, érzékenyek, kíváncsiak, és nagyon szeretnek kapcsolatot teremteni, így ezeket a tulajdonságokat kihasználva olyan élményekhez, illetve tapasztalatokhoz juthatnak, amelyek úgy befolyásolhatják a személyiségük fejlődését, amely a későbbi felelős állattartást elősegítheti – magyarázta Erdélyiné Nagy Enikő tagóvoda vezető, aki úgy véli, a menhelyi dolgozók előadásának nagyon erős szemléletformáló ereje lehet a gyerekekre nézve.

 

A gyerekek lelkesen hallgatták az előadást és ügyesen válaszoltak a kérdésekre


Az óvodások nemcsak tanultak, segítettek is az árva állatoknak: minden csoportban gyűjtöttek tárgyadományokat, amellyel hétfőn délelőtt megtöltötték a Győr+ Média autóját, mi pedig elszállítottuk a Győri Állatmenhelyre, ahol a több száz négylábú nagyon örül majd a finom falatoknak, de a jólelkű ovisok saját megunt ágyneműikkel, takaróikkal és törölközőikkel is hozzájárultak az állatok életkörülményeinek javításához, hiszen ezeknek nagy hasznát fogják venni a hideg, téli napokon.

 

Az óvodások tárgyadományt is gyűjtöttek az árva állatoknak

 

A Lepke Oviban küldetésüknek érzik a környezettudatosságra nevelést, ezért is választották szlogenjüknek: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” – Óvodánkban a környezet-egészség nevelés kiemelt nevelési terület, ezeken a programokon a gyermekek és szüleik figyelmét is próbáljuk abba az irányba terelni, hogy milyen kis energiaráfordítással milyen nagy dolgokat tehetünk a környezetünk megóvásáért – mondta a tagóvoda vezetője, s azt is kifejtette, az adománygyűjtéssel környezettudatosságot, hulladékcsökkentést és újrahasznosítást is szerettek volna tanítani a gyerekeknek: ha valamit megunnak, nem kell azonnal kidobni, hiszen lehet, hogy valaki más még hasznát veszi, ahogy például a plédek segítenek majd melegen tartani a kutyusokat a hidegben.

Ám számos más programmal is készülnek még a gyermekeknek, hogy figyelmüket még inkább a környezetvédelem felé irányítsák: papírgyűjtést szerveznek és több kiállítás is nyílik az intézményben a természeti ünnepek és a környezetbarát tanszerek kapcsán, de hulladékcsökkentési akcióhetet is tartanak, mindezzel rávílágítva Földünk megóvásának fontosságára. Az óvodai projekt november 23-án zárul.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor / Gy.P.

Csatolt galéria: A Lepve Oviban jártak a Győri Állatmenhely dolgozói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×