Az űrállomás robotkarja elengedte a Dragont

Az űrállomás robotkarja elengedte a Dragon űrkapszulát, mely így felkészülhet a hazatérésre.

Magyar idő szerint 11.49-kor az űrállomás robotkarja Kelet-Afrika felett elengedte a Dragon űrkapszulát. A kapszula azonnal nekilátott azon néhány hajtómű begyújtásnak, melyek révén elnavigálhat a komplexum közeléből.

 

Három és fél perccel az elengedést követően mintegy 100 méterre járt az űrállomástól. Dél után néhány perccel a NASA megerősítette, hogy a Dragon biztonságos pályára került az űrállomástól távolodva és átlépte a 200 méteres képzeletbeli kört a komplexum körül.

 

A Dragon összességében öt napot, 16 órát és 5 percet töltött a komplexumhoz csatlakoztatva május 22-i sikeres kilövését követően.

 

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái csütörtök kora reggel választották le a Dragon űrkapszulát parkolóhelyéről, majd a kanadai robotkarral kezdték eltávolítani a komplexumtól.

 

A SpaceX cég fejlesztette Dragon kapszula - kiszolgált kísérletekkel és néhány tudományos mintával - a tervek szerint a Csendes-óceánban landol, magyar idő szerint késő délután.

 

A SpaceX múlt héten vált az első magánfejlesztővé, melynek teherszállítója kikötött az űrállomáson. Amennyiben ma minden a tervek szerint zajlik, az egyetlen teherszállító lehet, mely nagyobb rakomány hazahozatalára is képes.

 

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×