Az utálatos lány tökéletes házi müzlije

Az utálatos lány tökéletes házi müzlije

Nem történt más, csak kimentem a konyhába és eszméletlenül finom sült méz és fahéj illat fogadott. Felkutattam hát, honnan jön, végül megtaláltam a forrást és annak gazdáját is, aki egy több ízben fura lány volt. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de megszereztem a receptet!

 

Több tucat lakótársam volt már életemben, akik egészen filmbeillő társaságot alkothatnának, ha egyszer egy asztalnál ülnének, azonban, volt ennek haszna is! Az egyikük házi ropogós müzlit készített fél éven át, minden héten, amiből nem adott senkinek.

 

 

Először megéreztem az illatát, aztán láttam a joghurtjában, végül megkérdeztem a receptjét. „Találd ki magad!” - válasz érkezett, ami először meglepett, aztán egy hónapos ismeretség után már nem, inkább szórakoztatott! Szóval, maradt a leskelődés, amit csupán hasonló fura természetű idős néniknél kell alkalmaznom, akik erőszakosan őrzik a receptjeiket! Gyűjtögette, pirította, ízesítette, szárította, majd a kis mohó mind megette!

 

 

A ropogós müzli otthoni elkészítése tényleg nagyon jó ötlet, egyszerű, gyors, bármivel kombinálható, nincs benne felesleges cukor és tényleg ropog! Barátnők ugyan nem lettünk, de azóta is ugyan azt a müzlit esszük!

 

Bevásárló lista

- 400 g zab / zabpehely (nagy szemű)

- 1 evőkanál fahéj

- ½ evőkanál Holland kakaópor

- 5 dkg dió/mandula/mogyoró

- 10 dkg mazsola

- csipet só

- 2 evőkanál méz/ édesítőszer

- 3 evőkanál olivaolaj/kókusz zsír

- kókusz chips

- étcsokoládé

 

Elkészítés

1. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleszórjuk a zabot és hozzáadunk minden hozzávalót, kivéve a kókuszt és a csokit.

2. Összekeverjük alaposan a kezünkkel, kissé elmorzsolva az olajat, mézet.

3. A sütőt 100 fokra hevítjük és 15 percig úgy sütjük, azaz szárítjuk, majd keverünk rajta egyet és 160 fokon még 10 percig pirítjuk, ropogósra.

4. Mikor zsömle színűre megbarnult kivesszük, majd tepsiben hagyva kihűtjük teljesen, hogy üvegekbe tölthessük.

5. Bármivel kombinálhatjuk, amiből otthon már csak pár szem maradt, aszalt gyümölccsel, magvakkal és egy kis vaníliával is.

 

 

Szerző és fotó: Szarka Zsófia

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×