Balesetveszélyessé váltak a fák

Balesetveszélyessé váltak a fák

A Győr-Szol Zrt. a városi faállomány kezelőjeként nagy figyelmet fordít a közterületen élő fák állapotának megóvására, a balesetveszélyt jelentő növények kiszűrésére. Az utóbbi feladat szükségességét igazolja, hogy a közelmúltban több olyan eset volt, amikor a külsőleg egészségesnek tűnő, ám a kéreg alatt elszáradt, odvas, üreges beteg fa kidőlt.

A viharos szél, a rendkívüli időjárási körülmények következtében kidőlt fák, leszakadt ágak az elmúlt hónapokban nemcsak anyagi károkat okoztak, sajnos súlyos személyi sérüléssel járó baleset is történt Győrben, igaz, nem közterületen. A városüzemeltetést ellátó társaság mindent megtesz azért, hogy a közterületeken a jövőben is biztosítsa az anyagi és személyi biztonságot.

A fák állapotának felmérése folyamatos a városban. Ebben az évben történt meg a Győr-Szol Zrt. kérésére a Zechmeister utcában a Petőfi híd és a Bécsi kapu tér közötti szakaszon lévő fasor teljes körű vizsgálata. A monitoring tevékenység során az erre szakosodott mérnökök – a soproni egyetem erdészeti szakértői, illetve az intézmény egyik fizikusa – szemrevételezték a fák egészségi állapotát, majd speciális, a fatörzsben keltett hang terjedési sebességének műszeres vizsgálatával meghatározták a fa szöveti felépítését. A mért értékből következtetni lehet a fák egészségi állapotára, kiszűrhetővé válnak a belülről odvas, üreges vagy gombás faegyedek. Már akkor, a részeredmények ismeretében egy fát azonnal ki kellett vágni, mert törzse belülről teljesen üreges volt.

Az erdészeti szakértők és fizikusok által elvégzett vizsgálatok eredményei igazolták a feltételezéseket, amelyek szerint a Zechmeister utcában lévő ostorfák állapota rossz, veszélyt jelentenek az arra járókra, az ott parkolókra, a közúti forgalomra és a környező házakban lakókra. A leromlás oka a korosodás, illetve, hogy a fákat körülvevő aszfaltot, többek között a közműkiváltással járó munkálatok miatt, többször felbontották, a talajt mélyen kiemelték. Ezek a beavatkozások a fák gyökereiben jelentős károkat okoztak.

Emiatt a fák koronája száraz részeket tartalmaz, a speciális műszeres vizsgálatok a töveknél jelentős szilárdságcsökkenést mutattak ki, illetve a szakértők megállapítása szerint, gyökérvesztés is fennáll. Balesetvédelmi szempontok miatt a szakértők az említett fák eltávolítására tettek javaslatot. A városi faállomány kezelőjeként a Győr-Szol Zrt. koordinálásában, a vonatkozó engedélyek birtokában, a szakemberek véleménye alapján az első ütem részeként, alpintechnika és emelőkosaras gépjármű bevonásával, a parkolóhelyek kiürítésével és részleges forgalomkorlátozással hamarosan elkezdik a fák kivágását. A pótlásról a Győr-Szol Zrt. az előírások szerint gondoskodik. Új fahelyeket alakítanak ki, ahová a városi élet sajátosságait jól tűrő, kevésbé terebélyes fákat ültetnek.

 

 

A balesetveszély miatti fakivágás nem egyedi eset, szükség szerint csak ez a megoldás adódik a veszélyes helyzet megszüntetésére, ugyanakkor a városban idén ősszel közel ezer fát ültetnek a megfelelő levegőminőség-védelem fenntartása érdekében. A fapótlások során minden helyszínen figyelembe veszik az élőhely adta lehetőségeket, így például villanyvezetékek alá alacsonyabb növésű fák ültetését tervezi a Győr-Szol. Az előrelátó faállomány-kezelésnek köszönhetően, a városi faállomány egyre több és egyre jobb állapotú fasorból áll.

 

Korábban: A Győr-Szol Zrt. 2010-ben a fapótlási kötelezettségén felül plusz 116 fát ültetett Győr területén, 2011-ben a kivágott 242 helyett 300 fát ültetett, 2013-ban több mint 500 fa telepítéséről gondoskodott, és az önkormányzat által elfogadott, erre vonatkozó koncepció szerint, hasonló többletültetések történtek 2014-ben is. 2015-ben a fapótlási kötelezettség keretében 244 fa került a közterületekre, ezen felül lakossági kérésre, illetve önkormányzati képviselői kezdeményezésre 565 fát, a hullámtéri pótlás második ütemében pedig 168 fát ültetett el a szolgáltató a város területén, amit több mint 200 cserje telepítése egészített ki. 2016-ban 1.044 fát és 62 cserjét ültettek el a szakemberek. Ebben az évben, novemberben közel 1.000 darab fával bővül az állomány.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×