Báli etikett - tízből tíz férfi túlélte!

Báli etikett - tízből tíz férfi túlélte!

Lehetséges, hogy csak rejtve, de a jelentősebb bálok esetében szerepel a meghívón a dress code. Ez az üzenet segít nekünk eligazodni, mit kell felvennünk, hogyan kell öltözködnünk.

Ha nem ismerjük ezeket az angol rövidítéseket, pontos jelentésüket keressük meg a www.dresscode.hu oldalon. Ha nem szerepel a dress code a meghívón, akkor is figyelnünk kell, hogy viseletünk az alkalomhoz illő legyen. A báli toalett férfiak esetében sötét (sötétkék vagy fekete) öltöny, lehetőleg szmoking, a nyakkendő kötelező, szmoking esetében kizárólag csokornyakkendő a megfelelő, valamint fekete cipő és fehér ing. Az ing ujja kizárólag hosszú lehet, a derékszíjé a cipő színével, a zoknié pedig a nadrág színével legyen megegyező.

Hölgyek esetében elvárt a hosszú estélyi ruha kesztyű nélkül, melyet viselhetnek stólával, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy mennyire formális a rendezvény. Elvárt a fülbevaló és a nyaklánc; a cipő zárt orrú és magas sarkú legyen! A harisnya kötelező! A toalett minden apró részletében legyen mértékletes. Az estélyi ruhaköltemény, az ékszerek mennyisége és mérete, a frizura és a smink ne lépjék túl a jó ízlés határát. Itt is nagyon igaz: a kevesebb több!

Ami pedig tilos: urak esetében sötétkék, illetve fekete színű öltönyön kívüli színösszeállítást, sötét vagy rövid ujjú inget, pulóvert (a kötött mellény is ide tartozik), csak mellényt viselni, vagy elhagyni a nyakkendőt. A báli ruházat kiérdemelte az egész estén át viselhető jelzőt, higgyék el, uraim, tízből tíz férfi túlélte! Hölgyek esetében tilos a csizma és a pulóver viselése. Mindenképpen pontosan érkezzünk, minden esetben a férfi segítse ki partnerét az autó jobb hátsó üléséből, majd partnere előtt lépjen be a helyszínre, ahol mutassa be a meghívóját, ezt követően pedig a ruhatárban segítse le a hölgy kabátját.

Viselkedjünk könnyedén és természetesen, visszatetsző a modoros, erőltetett, a harsány, magamutogató viselkedés. A bál lényege a tánc, itt is van néhány betartandó szabály. Az uraknak illik az asztaluknál ülő valamennyi hölgyet felkérni. Ha egy hölgy visszautasít egy táncot, arra a táncra már nem mondhat igent másnak. A táncparketten a párok kizárólag egymásra figyeljenek, és miután a hölgy jelezte, hogy elfáradt, partnere kísérje vissza az asztalukhoz. Mielőtt bálba mennénk, ha kell, vegyünk táncleckét, és bármennyire is elfáradtunk, az éjfélt várjuk meg, előtte nem illik távozni.


Heim Gábor
Fotók: Marcali Gábor (Győr+ archiv)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×