Barokk finomság a Győr+ Konyha háziasszonyától

Barokk finomság a Győr+ Konyha háziasszonyától

Egészen a barokk korig utazhatnak vissza az időben azok az emberek, akik augusztus 9-11. között Győr belvárosában sétálgatnak, és részt vesznek a korhű programokon. Nem csak a barokk zenével, tánccal és színjátékokkal ismerkedhettek meg eddig az érdeklődők, Szarka Zsófi, a Győr+ Konyha rovatunk háziasszonya a barokk ízvilágot is bemutatta a nézőknek.

Még vasárnap is tart a Barokk Esküvő Győr belvárosában. Leginkább a gyermekeké volt a vasárnap délelőtt: vándorjátszótér, bábjátékautomaták, felfedező játék, kódfejtés, kincskeresés, kézműves játszóház, és persze hétpróba az apró lovagoknak, királykisasszonyoknak – volt tehát minden, amire csak vágyhattak. A kicsik vidáman vették birtokba a Széchenyi tér játékait, a Százszorszép Bóbiska című bábjátékot pedig csendben, tágra nyílt szemekkel figyelték.

 

A gyerekek izgatottan próbálták ki a játékokat (Fotó: Győre Márk)

 

A déli harangszó után egy izgalmas gasztroshow vette kezdetét Szarka Zsófival, aki bevezette az érdeklődőket a 17. századi konyha rejtelmeibe. A helyszíni látványkonyhában ő maga is elkészített egy barokk finomságot, méghozzá a pástétomos pitét, miközben vendégeit, Kertics Adrienn dietetikust, Sátor László mesterszakácsot, illetve Nagy Róbert borászt faggatta. A dietetikus kiemelte, az egészség egyik kulcsa a napi ötszöri étkezés, valamint a minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztása. A mesterszakács néhány barokk receptet is felolvasott a nagyérdeműnek, hiszen úgy gondolja, érdemes visszatérni ezekhez az ételekhez. Nagy Róbert beszélt a színes borkultúráról, amelyet a barokk kor alapozott meg, akkoriban ugyanis a bor jelentette az egészséget.

 

Szarka Zsófi és Kertics Adrienn (Fotó: Czika László Balázs)

 

Zsófi igyekezett interaktívvá tenni a látványfőzést, kérdezett a közönségtől, illetve volt, akit a színpadra is felhívott egy interjú erejéig, amely után egy üveg bor kinyitására is lehetőséget kapott.

 

Szarka Zsófi és Sátor László (Fotó: Czika László Balázs)

 

„Régi szerelmem a barokk kor, és ha tehetném, egy kicsit vissza is repülnék, a ruhákért mindenképpen” – mondta Szarka Zsófi a Győr Plusznak a csinos, korhű ruhájában. Hozzátette, azóta a kor ételeiért is rajong, hiszen rengeteg nagyszerű alapanyagot kezdtek el használni akkoriban. „Ekkor jött be a kávé, ekkor kezdtünk el leveseket főzni, fánkok kerültek az asztalra, és minden étkezésnél, lakodalmaknál, lakomáknál ott volt a pástétom” – mesélte. Kitért arra is, hogy sok hatás érte akkoriban Magyarországot – nyugati, balkáni –, és elkezdtünk egyre változatosabban, ízesebben főzni.

 

Nagy Róbert és Szarka Zsófi (Fotó: Czika László Balázs)

 

Szarka Zsófi, a Győr+ Média Győr+ Konyhájának háziasszonya egy autentikus ételt készített el az Apátúr-ház előtti színpadon, egy ízes, édeskés pástétomot, amit nem kenyérre kent, hanem egy ropogós, vajas pitetésztába töltve tálalt. A barokk pitét először Nagy Róbert borász kóstolhatta meg. Az arckifejezése már az első falatnál mindent elárult, de aztán szóban is megerősítette: fantasztikusra sikeredett a pite. A finomságból persze a közönségnek is jutott, egy igazi gasztroélményben lehetett részük Szarka Zsófi jóvoltából.

 

Barokk pite Szarka Zsófi módra (Fotó: Czika László Balázs)

 

A programok folytatódnak, IDE kattintva szemezgethet!

A Barokk Esküvőről korábban itt, itt és itt írtunk.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Győre Márk, Czika László Balázs

Csatolt galéria: Vasárnapi barokk, gasztroshow Szarka Zsófival - Győre Márk és Czika László Balázs fotói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×