Bede-Fazekas Csaba 85 éves

Bede-Fazekas Csaba 85 éves

December 25-én lesz nyolcvanöt éves Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes és színész, kiváló művész, a Győri Nemzeti Színház tagja.

A Baranya megyei Sellyén egy katonatiszt hét gyermeke közül a negyedikként született. Családja az 1950-es években osztályidegennek számított, kitelepítették őket a Hortobágyra. Mezőgazdasági pályára készült, középiskolai tanulmányait a budapesti Mezőgazdasági Szakközépiskolában végezte. Az énekesi pályán Maleczky Oszkár Kossuth-díjas operaénekes, a Zeneakadémia énektanára indította el, az ő közbenjárására látogathatta kiskatonaként a Zeneakadémia gyakorlóiskoláját. Leszerelése után, 1957-ben mindjárt a második évfolyamba vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakára, amelyet 1961-ben végzett el. Ekkor már statisztált az Operaházban, 1963 és 1965 között Ascher Oszkár színész tanfolyamára járt.

A konzervatórium elvégzése után nem tudott színházhoz szerződni, egy ideig kabinosként dolgozott a Gellért fürdőben. Itt ismerkedett meg Szegleth Ferenc operaénekessel, akinek segítségével 1963-ban sikerült elhelyezkednie az Állami Déryné Színházban. A falujáró társulatnál első fellépésén beugróként Falke doktort énekelte Johann Strauss A denevér című nagyoperettjében. Ezután volt Első gazda, majd Strázsamester Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékában, később Bagó szerepét játszotta. Az egyik előadást látta a győri Kisfaludy Színház igazgatója és karmestere, Várady György és Gulyás Sándor, és 1969-ben a teátrumhoz szerződtették.

Győrött Miljutyin Nyugtalan boldogság című nagyoperettjében mutatkozott be, majd játszott a Mayában, az Úri muriban, A Mesél a bécsi erdőben, Nikó szerepét alakította a Zorba című musicalben. Mivel a színháznak nem volt operatagozata, az 1974/75-ös évadot a debreceni Csokonai Színházban játszotta végig. Itt kapta meg első operaszerepét, az évadnyitó előadáson II. Endrét énekelte a Bánk bánban. Színpadra állt a Traviatában, énekelte Delibes Lakmé című operájának Frederic szerepét, és eljátszotta Gábor diákot a Gül baba című operettben, emellett prózai szerepeket is kapott az Antonius és Kleopátrában, valamint Csurka István Az idő vasfoga című darabjában. 1975-től újra Győrbe szerződött, jelenleg is a Győri Nemzeti Színház magánénekese.

Pályája során mintegy háromszáz színházi szerepet játszott el, és a wagneri életmű kivételével az operairodalom csaknem valamennyi fontosabb bariton szerepét elénekelte. 1979 februárjában a győri színház első operabemutatóján, Weöres Sándor A holdbéli csónakos című művéből készült Ránki György-opera ősbemutatóján Vitéz Lászlót alakította. Elénekelte a Rigoletto, a Nabucco és A sevillai borbély címszerepét, a Tosca Scarpia, A trubadúr Luna gróf, a Traviata Georges Germont, a Don Carlos Posa márki és a Parasztbecsület Alfio szerepét. Színpadra lépett Renatóként az Álarcosbálban, volt Jago az Otellóban, Amonasro az Aidában. Bizet Carmenjében Escamillót és Moralest, a Bohéméletben Marcello és Alcindoro szerepét, a Bánk bánban II. Endre után Petúrt és Tiborcot is énekelhette. Az operák mellett operettet, zenés vígjátékot, musicalt és prózai szerepeket is játszott. Láthatta a közönség Kálmán Imre Cigányprímás című operettjének címszerepében és a Hegedűs a háztetőn című musical tejesembereként.

Vendégként a Miskolci Nemzeti Színház színpadán és a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióiban is szerepelt. A Magyar Állami Operaházban 1986-ban debütált a Bohémélet Marcellójaként, 2002-ben a Szegedi Nemzeti Színházban a Kovalik Balázs által rendezett Simon Boccanegra előadás főszerepét játszotta el, elnyerve a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjat. Gálaműsorokban nagy sikerrel lépett fel a világ számos országában.

 

 

Az operaszínpadtól 2017-ben búcsúzott, az év márciusában Győrött a Traviata Georges Germont szerepével, majd júniusban az Operaháztól köszönt el a Bánk bán Tiborcaként. Kora ellenére a mai napig aktív, prózai és zenés előadásokban továbbra is láthatja a közönség a Győri Nemzeti Színházban. Jelenleg a Pál utcai fiúkban Nemecsek apját, Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékában Baptistin szerepét játssza. Legutóbbi bemutatója októberben Kszel Attila Mágusok és varázslók című színműve volt, melyben Merlint alakítja.

Művészete elismeréseként 1985-ben Várady-díjat, 1989-ben érdemes, 2011-ben kiváló művész címet kapott. A Győri Nemzeti Színház örökös tagja (1998), Győr díszpolgára (2002). 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban a Musica Hungarica Kiadó Életműdíját vehette át. 2015-ben Kossuth-díjat kapott az operairodalom leghíresebb szerepei mellett feledhetetlen zenés és prózai alakításokat is magába foglaló, hazánk színházi életét gazdagító művészi pályája elismeréseként. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia levelező, 2017-ben rendes tagjává választották. Négy gyermeke közül hárman is a színészi pályát választották.

forrás: MTI Sajtóadatbankjának portréja

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×