Bemutatták a 2017-es sportévkönyvet: külön fejezetet kapott az EYOF

Bemutatták a 2017-es sportévkönyvet: külön fejezetet kapott az EYOF

Pénteken bemutatták a MOB legújabb kiadványát, a Sport 2017 évkönyvet. A könyv szerzőit Kulcsár Krisztián MOB-elnök is köszöntötte. Az eseményen az újságírók - köztük Amler Zoltán főszerkesztő - mellett részt vett Schmitt Pál NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke, Vékássy Bálint MOB-főtitkár, Medveczky Erika kajakos világbajnok és Baji Balázs vb-bronzérmes, Universiadé-győztes gátfutó.

„Rendkívül megtisztelő volt a Magyar Olimpiai Bizottság felkérése, miszerint az elmúlt esztendők szerkesztői munkája után főszerkesztői feladattal bízott meg az évkönyv elkészítésében. A munka során mindvégig érződött, hogy a közreműködők, a MOB-munkatársai szívügyüknek tekintik a projektet, így közösen sikerült reményeink szerint méltóképpen összefoglalni az esztendő történéseit. Közös álmunk, hogy 2018-ban – csak úgy, mint tavaly – aranyborítós évkönyvvel folytathassuk a munkát” – fogalmazott Amler Zoltán főszerkesztő a MOB honlapjának.

A kiadványról Báthori Zsófia, a MOB marketing és szervezési, egyben a kiadvány projektfelelőse beszélt. „A kiadvány 512 oldalt és 32 oldal mellékletet, több mint 600 fotót tartalmaz. 71 szerző írta le a 980 ezer karaktert. A szerkesztő-team: Amler Zoltán főszerkesztő, Dobos Sándor szerkesztő, Keczeli Zoltán művészeti vezető, Szalmás Péter képszerkesztő, Skrapits László olvasó-szerkesztő, de köszönet illeti Vasvári Ferenc kollégámat is a segítségért, valamint a Reálszisztéma Dabasi Nyomda kereksedelmi és marketing igazgatóját, Csöndes Zoltánt és csapatát. Az évkönyv 18 interjút is tartalmaz, ezek főszereplői Márton Anita, Baji Balázs atléták, Hosszú Katinka, Cseh László, Verrasztó Dávid, Milák Kristóf a FINA-vb hősei, Nagy Réka, az EYOF legeredményesebb magyar sportolója, Nagy Viktor, Vámos Márton vízilabdázók és a kapitány Märcz Tamás, Szatmári András kardvívó, Medveczky Erika kajakozó, Görbicz Anita kézilabdázó, Fucsovics Márton teniszező, Hanga Ádám kosárlabdázó, Ivkovics Sztojan kapitány, Fa Nándor óceáni vitorlázó és Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke. A kiemelt események közt beszámolunk a győri EYOF-ról, a FINA-vb-ről és a cselgáncs vb-ről, de már előrevetítjük a phjongcshangi téli olimpiát is. Olvashatnak a szabadidősport, az utánpótlássport, a parasport, az egyetemi sport vonatkozásairól, noha már nem a MOB-hoz tartoznak. Nyitunk a népszerű, nem olimpiai sportok felé is, például darts, esport tekintetében. A nemzetközi kitekintésben Neymar átigazolási csúcsáról, vagy Usain Bolt és Vladimir Klicsko visszavonulásáról is külön anyag szerepel” - ismertette Báthori Zsófia.

„Soha nem gyűjtöttem, mégis néhány példánytól eltekintve az összes megvan. Az első még a Los Angeles-i olimpia után készült el, de azt bezúzták, így a szöuli játékokat követően jelent meg az első" - mondta Kulcsár Krisztián MOB-elnök, aki a sport szempontjából - eredmények és hazai rendezvények tekintetében is - jónak minősítette a 2017-es esztendőt, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a 2018-as még jobb lesz. A sportvezető szerint az első köszönet azoknak jár, akikről írtak, s azt kívánta a sportújságíróknak, hogy legyen muníció jövőre is a kötet megalkotásához, amelyben remélhetőleg akár olimpiai érmek is szerepelnek majd. „Nagyon szeretek MOB-elnök lenni, az egyik legvonzóbb része sporteseményekre járni, de nem az utazás, hanem a sikerek miatt. Sokkal jobb az egyetemes sportért, a magyar sportért dolgozni, mint kizárólag egy sportágért" - jelentette ki a korábbi olimpiai ezüstérmes vívó. „A Sport2017-tel visszatekintünk az esztendőre, újra ünnepelhetjük sikereinket. De robogunk tovább, hiszen újra olimpiai esztendő következik: februárban téli olimpia Phjongcshangban, majd októberben nyári ifjúsági olimpia Buenos Aires-ben.” A sportvezető köszönetet mondott Amler Zoltán mellett a mintegy 80 szerzőnek, fotósnak, szerkesztőnek is.

A MOB elnöke egy '88-as kiadványt mutatott, melyet nevelőapjától, dr. Móna Istvántól kapott. „Kívánom, hogy Te is szerepelj benne, hiszen ez már megszokott a Kulcsáréktól, Mónáéktól” - fogalmazott a korábbi öttusázó olimpiai bajnok.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője külön üdvözölte a jelenlévőket. A sportújságírás „ünnepén” köszönetet mondott a szerzőknek, és a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A sportújságíró feladata méltóképpen közvetíteni az emberek felé azt a katartikus élményt, amit a sport jelent. „Az évkönyv időtálló és van létjogosultsága. A MOB prioritásként kezeli a kötetet" - mondta a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Baji Balázs olimpikon, világbajnoki bronzérmes gátfutó, arról számolt be, hogy azt hitte, a nagy figyelem pár hét után lecseng az augusztusi sporttörténelmi sikere után, de az még most is tart. Hozzátette, jó élmény volt átélni. „A sikert nem kívánni kell, hanem dolgozni érte" - zárta szavait az Universiade-győztes sportoló, aki távlati céljaként a 2020-as, tokiói olimpiát jelölte meg.

A kiadványt a Líra Könyv Zrt. terjeszti.

 

 

mob.hu
fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×