Benkovich atya és a Szentlélek

Benkovich atya és a Szentlélek

Szentföldi zarándoklata csúcsaként az Utolsó vacsora termében döntötte el a hetvenéves Benkovich Ferenc atya: az épülő Isten háza a Szentlélek hajléka lesz. A templom- iskola- és idősotthon építő atyát, a harmincéves Szentlélek templom plébánosát a jeles évfordulók alkalmából látogattuk meg.

Egyedi, modern és meghökkentően szép a Szentlélek-templom, ahol élő orgonamuzsika mellett kezdjük a beszélgetést. Ferenc atya boldogan mutat egy hatalmas virágdíszt, amit születésnapjára kapott a hívektől. A vasárnapi telt házas misét követően munkatársai, ismerősei, hívei lepték meg egy ünnepléssel, szűkebb körben pedig kétszázan költötték el az agapét.

 

A Szentlélek-templom

 

A templom 30 éves jubileumára elkészült az oltár körüli márvány kredencia Gasztonyi László és családja jóvoltából, megújul a plébánia udvara az Arvia Kft. segítségével, valamint a hívek összefogásával ismét szép fehér lesz a templom tornya – sorolja büszkén Ferenc atya az újdonságokat. A templomot bemutatva kiderül, a kisebb-nagyobb színes üvegablakokat Kákonyi Asztrik tervei alapján Mohai Attila készítette, a 60 négyzetméternyi mozaikfelületet – amely kilenc jelenetet tartalmaz – Tolnai Imre álmodta meg és Krizsán István kivitelezte ugyanúgy, mint a mozaik keresztutat. Az orgonára is büszkék, hiszen Nyugat-Magyarország legszebben szóló hangszere, ezért is gyakori helyszíne a templom orgonakoncerteknek.

 

A színes üvegablakok

 

A beszélgetést Ferenc atya barátságos kis szobájában folytatjuk. Születésnapja kapcsán az érdekel, annak idején mi indította a papi hivatás felé. Emlékei szerint, falusi gyerekként korán megfogalmazódott benne, hogy pap legyen, nagymamája és édesanyja is mélyen vallásos nevelésben részesítették. Amikor 1957-ben édesapját ártatlanul letartóztatták, ő ministránsgyerekként arra gondolt, nem nagy dolog ártatlanul szenvedni, hiszen Jézust is ártatlanul hurcolták meg. Ekkor döntött úgy, sorsközösséget vállal és pap lesz. A következő nyáron éppen a földeken dolgozott édesanyjával, amikor megkérdezte tőle, milyen tervei vannak? Ő akkor visszakérdezett: nem gondolja, hogy Isten szolgájának kell lennem? Pedig mint kiderült, édesanyja asztalosnak szánta fiát, mert megvoltak a mesterséghez való szerszámaik. Nagy áldozatok árán aztán a bencésekhez járhatott, és 1970-ben pappá szentelték. Fél évre Nyúlra került, majd a győri püspökségre, ahol hamarosan nagyobb távlatok nyíltak számára és elkezdődhetett nagyívű terveinek megvalósítása.

 

Templombelső

 

Marcalváros második ütemének építésekor úgy gondolta, az új városrésznek új templomra is szüksége lesz. A felsőbb hatóságok kezdetben elzárkóztak az ötlettől, közben az atya két évig Párizsban tanult, és eljutott Lourdes-ba is. „Szent Bernadett jutott eszembe, akinek senki nem hitt, mégis ma neki köszönhető a lourdes-i zarándokhely.”

Szentföldi zarándoklata csúcsaként az Utolsó vacsora termében eldöntötte: az épülő Isten háza a Szentlélek hajléka lesz, ahol az oltáriszentségi Jézus megkülönböztetett helyet és szerepet kap.

1984-ben végül engedélyezték a templomépítést, a tervek megvoltak, csak 25 millió forint hiányzott a megvalósításhoz. Ekkor a gondviselésnek köszönhetően, az atya megismerkedett egy francia üzletemberrel, Jean Hindivel, aki anyagilag támogatta terveit. Ferenc atya pedig járta a győri és városkörnyéki templomokat és kérte a hívek anyagi és személyes segítségét.

 

A 60 nm2 mozaik egy részlete

 

Mondhatni, a templom, majd az iskola is, társadalmi munkából és adományokból épült. „Nincs szebb élmény annál, mint megtapasztalni az emberek jóindulatát és önzetlen segítőkészségét” – hangsúlyozta. A templomszentelést ’87. június 6-án tartották, több ezer hívő jelenlétében, azóta szépítik, díszítik, gazdagítják az épületet és környékét. Ferenc atya kezdeményezésére szintén mecénások és a győri polgárok támogatásával, munkájával épült meg az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, amelyben ma több mint 1300 diák tanul. Amikor Ferenc atya édesanyja betegen, tolószékbe kényszerülve először látta meg az iskolát, azt mondta a fiának: nem jót tettél, idősek otthonát kellett volna építened, hogy az öregek ne legyenek a fiatalok terhére. Így indult a Szent Anna Otthon építése, amelyben ma már 430 idős emberről gondoskodnak, később Győrújbaráton elkészült a lelkigyakorlatos ház és egy újabb idősek otthona. Ferenc atyának van még terve, egy a szenvedélybetegekkel foglalkozó cenacolo közösséget szeretne létrehozni, akik gyógyszerek nélkül, imádsággal, egyszerű munkával gyógyítanak.

„A legfontosabb azonban a lelkiség, hogy ebben a zaklatott világban mindenki kapjon olyan lelki támaszt, erőt, megnyugvást, vigaszt, amelyre csak itt találhat” – hangsúlyozza. Ferenc atya a templom 30 éves jubileumi ünnepségsorozatával szeretné megköszönni a bizalmat. „Ezért hívjuk az egykori építőket, a győri híveket, azokat, akik kivették részüket a nemes cél megvalósításából, hogy egy szívvel-lélekkel adjunk hálát az Úrnak, hogy hajlékot építhettünk neki.” (A részletes program itt olvasható.)

És hogy mi Benkovich Ferenc titka? „Emberséges vagyok – talán ezért jönnek Győrből és a környező településekről is a Szentlélek-templomba olyan sokan” – válaszolja végül.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Csatolt galéria: 30 éves a Szentlélek-templom
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×