Béranyák hordták ki gyermekeit, nem ismerik el anyaként

Béranyák hordták ki gyermekeit, nem ismerik el anyaként

A magyar jogrendszer szerint nem szerepelhet gyermekei anyakönyvi kivonatában az a nő, akinek ikreit grúz béranyák hordták ki.

A négygyermekes, 53 éves magyar anyuka új párjával közös kisbabát szeretett volna, ám az orvosok egészségügyi állapotára hivatkozva nem ajánlották, hogy kihordjon egy gyermeket, így kénytelenek voltak más módszerhez folyamodni.

Sok mindent kipróbáltak, de végül a lombikprogram és a dajkaanyaság mellett döntöttek. Itthon nem volt erre lehetőségük, mivel a magyar jogrendszer nem ismeri a béranyaságot, Amerikában, Angliában, Görögországban és tőlünk keletre viszont szigorú szabályok mellett megfelelően működik. Így esett a választás grúz béranyákra, akik nagyjából egy panellakás áráért kihordták az ikreket. A gyermekek születésükkor magyar állampolgárságot kaptak, és egyszer használatos útlevéllel haza is utazhattak.

Egy joghézag azonban igencsak megnehezíti a család dolgát, hiszen bár a grúz anyakönyvi kivonaton szerepelhet a gyermekek magyar anyjának neve, itthon csak az apjukat ismerik el törvényes gyámként, ráadásul a a béranyák nevét kell feltüntetni a papírokon. Az ügyet nehezíti, hogy a magyar anyának kora miatt még arra sincs sok esélye, hogy örökbe fogadhassa az ikreket, így valószínűleg csak a gyámságban reménykedhet.

 

Forrás: HVG

Kép: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×