Bikinis pixelcsajok… az ókorból

Bikinis pixelcsajok… az ókorból

Nyolc hamvas fiatal lány. Szőkék és barnák vegyesen. Ketten strandlabdát dobálnak kissé ügyetlenül. Egy harmadik valami délszaki növényt ölelget csábosan. Mindez történhetne a fantáziámban is. Vagy kissé megfakult poszteren a vécém falán. De nem… Ez egy római mozaik, és Kr. u. 325-ból származik.

Piazza Armerina neve még a Szicíliát megjárt utazó számára sem cseng túl ismerősen. A városka a sziget belsejében, a kevésbé felkapott Enna tartományban található. Tengerpartja nincs, és viszonylag távol esik az autópályától is. Az itt feltárt ókori romok viszont kolosszális, vagy ha úgy tetszik, „kolosszeumi” jelentőségűek.

 

Piazza Armerina Szicília belsejében fekszik

 

A városka határában római kori földbirtok, úgynevezett latifundium működött. A birtok közepén álló épületkomplexum tulajdonosa pedig – a villa mérete, illetve a díszítések minősége alapján – valószínű, hogy magas rangú római arisztokrata volt, elképzelhetően maga Maximianus császár, Itália, Hispánia és Észak-Afrika ura. A komplexum sorsát – Pompejihez hasonlóan – egy természeti katasztrófa pecsételte meg: a Kr. u. XII. században földcsuszamlás temette maga alá az épületet.

Ezen a ponton jogosnak tűnhet a kérdés, hogy vajon mi néznivaló akad egy hódítók által szétdúlt, majd sárlavina által betemetett ókori romon. Hogy mi? Több ezer négyzetméternyi, tökéletesen fennmaradt mozaikpadló. Ráadásul a legszebb fajtából. Nem véletlen, hogy az UNESCO felvette a villát a világörökségi helyszínek közé.

 

Mozaik hátán mozaik

A geometriai mintákkal díszített termek mellett találunk mitológiai témájú, illetve a korabeli élet mindennapjait bemutató alkotásokat is. És akkor még nem szóltunk a szabadabb felfogású, vagy direkte pajzán témájú mozaikokról. Ezek közé tartozik például a diszkréten „A csók” névre keresztelt alkotás, melyen egyértelműen jóval intimebb dolog történik, mint szimpla cuppanós puszi.

 

A csók

 

A talán legismertebb, és a köztudatba a „Bikinis lányok” néven bevonult mozaik viszont nem erotikus témájú mű. Az itt látható hölgyek ugyanis egyértelműen valamilyen sporttevékenységet végeznek. A modernkori bikinire kísértetiesen hasonlító ruhadarab tehát ezúttal praktikus célt szolgál, és nem a férfi szemek kényeztetését.

 

A mozaikok megállítják az utazót

 

Hangulatos sikátorok

A villa megtekintése után vétek lenne nem felkeresni a közeli városkát is. Hogy miért? Egyrészt mert a többi turista ezt jellemzően elmulasztja, így itt valós képet kaphatunk arról, hogy milyen is az igazi „dolce vita siciliana”. Másrészt meg azért, mert Piazza Armerina – a maga nemében – egészen tökéletes. Barnás, kopottas házai egymás hegyén-hátán kúsznak a dombtető felé, az esetleges esztétikai hiányosságokat pedig könnyen feledteti a városra ragyogó forró, mediterrán napsütés.

 

Sok apró lakás, természetesen erkéllyel - Piazza Armerina házai egymás hegyén-hátán kúsznak a dombtető felé

 

Az apró erkélyeken kint ül a „Mamma” és aszalódik a paradicsom. A sikátorban megbúvó, kockásterítős trattoria tulajdonosa pedig, dolga végeztével, a szomszédos asztalhoz ül, majd kér a kávéját kortyoló turistától egy szál cigit. És rágyújt. Persze vigyázva arra, hogy ne a vendég felé szálljon a füst…

 

KISTÉ

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×