Bizonyítási vágy katonaruhában

Bizonyítási vágy katonaruhában

Az elért eredményeket tiszteljük, az nem számít, hogy ezt nő vagy férfi éri el- mondta lapunknak Puchler Zsuzsanna őrmester, aki 2004 óta szolgál a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

Puchler Zsuzsanna 2004-ben toborzó irodán keresztül került az ezredhez szerződéses honvédként. Azt mondja, azért jelentkezett, mert szerette volna megtapasztalni, milyen katonának lenni, kíváncsi volt, hogy nőként meg tud-e felelni a katonai rendszer követelményeinek.

 

A honvédség megadja a lehetőséget tagjainak, hogy képezzék magukat legyen szó érettségiről, járművezetésről, idegennyelvről, vagy speciális területekről. Puchler Zsuszsanna élve a lehetőségekkel, folyamatosan tanult, így őrmesteri rangot ért el, jelenlegi beosztása egészségügyi rajparancsnok-helyettes.

Zsuzsanna azt mondja, azokban a nőkben, akik katonának jelentkeznek, van egy plusz adag bizonyítási vágy. Az elvárt teljesítmény nem könnyebb, mint a férfiaknál, csak más a mérce.

Az őrmester rámutatott, természetesen nem mindegy, milyen speciális területre jelentkeznek a hölgyek, ugyanis az egyenjogúság ellenére léteznek olyan beosztások, ahova nem alkalmasak, vannak olyan feladatok, amelyek teljesítése komolyabb fizikai erőnlétet igényel.

 

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredben az átlagnál magasabb a hölgyek aránya. Zsuzsanna azt mondja: nők és férfiak jól tudnak itt együtt dolgozni, "jó csapatot alkotunk, tiszteljük egymás eredményeit, az nem számít, hogy nő vagy férfi érte el”- hangsúlyozza.

A munka változatos, rendkívüli problémamegoldó képességet igényel. Sok kihívással szembesülünk, gyakorlatokra járunk, lövészeteken, robbantásokon veszünk részt, valamint az árvízi védekezésben is egészségügyi felügyeletet biztosítunk- beszél a feladatairól Zsuzsanna, aki egyébként ENSZ békefenntartó is volt Cipruson.

 

Szigethy Teodóra

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×