Biztonságban advent idején is

Biztonságban advent idején is

A hétvégén megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit.

Az adventi koszorú általában fenyőágból, szalmaalapból készül, s mire a negyedik gyertyát is meggyújtjuk, a koszorú egyre szárazabb, gyúlékonyabb lesz. A könnyen meggyulladó ünnepi dekorációk miatt ebben az időszakban általában megemelkedik a lakástüzek száma.

Megyénkben az adventi időszakban az elmúlt években néhány kisebb tűz keletkezett, melyet a koszorúkon meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott gyertyák okoztak. 2014-ben Győrszentivánon és Dunaszigeten volt egy-egy tűz, 2015-ben Máriakálnokon, 2016-ban egy tűz Győrben, egy Sopronban keletkezett. Minden esetben csak egy, vagy néhány négyzetméterre terjedtek a lángok, és a tulajdonosok észlelve a tüzet azt el is oltották. A tüzek kivétel nélkül a koszorúról átterjedtek az asztalterítőre, majd több esetben a környező bútorzatot is meggyújtották, nem kis riadalmat keltve az ott lakókban. A soproni tűzesetnél a tulajdonos oltás közben égési sérüléseket is szenvedett. Nem árt tehát az óvatosság és az odafigyelés!

Hogy a tüzeket elkerüljük és igazán szép legyen az ünnepi várakozás időszaka a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság óvatosságra és odafigyelésre hívja fel a figyelmet.

Mire kell odafigyelni?

1. Az éghető anyagú adventi koszorút, gyertyákat mindig helyezzük nem éghető anyagú (fém, üveg) alátétre!

2. A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún!

3. A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, továbbá egyéb éghető anyag, textília közelében!

4. Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, ne mozgassuk!

5. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!

6. Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!

 

A kellő körültekintés nélkül elhelyezett koszorú, vagy a nem megfelelően rögzített és égő gyertya ledőlhet, melynek lángja meggyújthatja a koszorút és a környezetében lévő éghető anyagokat.

Soha ne hagyjuk őrizet-, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

fotó: pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×