Bolyongani és elmerülni a művészetben - új kiállítás nyílt a győri Napóleon-házban

Bolyongani és elmerülni a művészetben - új kiállítás nyílt a győri Napóleon-házban

A meditáció művészetét, a gesztus festészetet mutatja be különös történetei, igazságkeresései segítségével Sophie Pasqualetti új győri kiállításán, aminek a Napólon-ház ad otthont. A “Himnusz a Holdhoz, avagy a gyógyító képzelet” című tárlaton a festőnő az ördöggel folytatott párbeszédei is kirajzolódnak.

Zsúfoltnak nem, sűrűnek és tartalmasnak azonban mindenképp nevezhetjük a Győri Grafikai Műhelynek is otthont adó épület legújabb tárlatát. A tereket belakva, jól megmagyarázható koncepcióval kerültek fel a falakra, a terem közepébe, iskolai székek háttámláira és ülőkéire Sophie Pasqualetti alkotásai, amik nagy részét egy tavalyi kirándulásának helyszíne inspirált. „Pompeiben láttam a gipszből kiöntött testeket, ahogy mindegyikük szinte egy időben fulladt meg a gáztól, mégis más más a testtartásuk, és nagyon megihletett. Gesztusfestő vagyok, és ezek az alakzatok számomra gesztusokat jelentenek. Érdekelt, hogy vajon az utolsó pillanatban mi rezeghetett bennük, mit gondolhattak. Meg akartam fejteni azt a haláltáncot, amit vívhattak, tudni akartam, hogy a lélek vagy a test ragaszkodott-e jobban az élethez, vagy a halálhoz.”

 

Rechnitzer János, Sophie Pasqualetti és Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója a tárlatmegnyitón

 

Pasqualetti kiállításán nem csak a falakon kaptak helyet a művek, hanem plafonról lelógó installációkkal, és iskolai székekre rakott alkotásokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A művész elmondta, olyan érzéseket festett meg, amik bennünk vannak a hétköznapokban.

A több mint száz alkotás nem csak fizikai, hanem komoly szellemi munkát is jelentett a művésznek, hiszen ahogy említi: „Minden egyes alkotás mögött megélt pillanatok vannak, például drámák a saját életemből és minden amit hallok, látok. Megpróbáltam párbeszédet folytatni az ördöggel, mert mindig ez izgat, hogy hogyan tudok válaszokat adni a legrosszabbra valami pozitív dologgal.”

 

Minden alkotás mögött megélt pillanatok vannak

 

A kiállítást dr. Rechnitzer János műgyűjtő, egyetemi docens ajánlotta az érdeklődőknek. Úgy fogalmazott, Sophie Pasqualetti különleges egyéniség, aki a maga módján újszerű, önmagát megújítani képes művész. Az élet titkait keresi, azt, hogy hogyan válhat valaki boldoggá és hogyan juthat el azokhoz az örömökhöz, amiket ez a rövid élet számunkra tartogat. „Ez egy nagyon izgalmas inspiratív világ, ami sok gondolatot közöl. Bolyongani kell benne, elmerülni, mivel ez nem a benyomás művészete, hanem a meditációé és azt hiszem erre is szükség van” - fogalmazott a műgyűjtő.

A “Himnusz a Holdhoz, avagy a gyógyító képzelet” című tárlat június 11-ig várja a látogatókat a Napóleon-házban, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

 

Bajzát Zsuzsi

Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: “Himnusz a Holdhoz, avagy a gyógyító képzelet” címmel nyílt tárlat a Napóleon-házban
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×