Bőrápolás gyermekkorban

Bőrápolás gyermekkorban

Melyik anya ne engedné meg kislányának, hogy kipakolja a táskáját és próbálgassa a kozmetikumait? A kicsik is igénylik a bőrápolást – fontos, hogy jó példát lássanak maguk előtt.

A szép bőrhöz és egészséghez már gyermekkorban is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Az egészséges táplálkozás mellett ez az egyik legfontosabb dolog. A szülőknek érdemes kialakítani a napi rutint úgy, hogy a gyerekek eleget aludjanak. A pihentető alvás közben fejlődik a gyerekek agya.

Ne feledjük, a szépség belülről fakad: a táplálkozásnál az olívaolajat, a salátákat, a főzelékeket részesítsük előnyben, a friss zöldségek és gyümölcsök hozzájárulnak az egészséghez. És persze sok-sok folyadék, ami bármi lehet: víz, tea, csak ne cukrozott üdítő!

Nagyon fontos, hogy a gyerekek számára megfelelő termékeket válasszunk, amelyek mentesek a káros anyagoktól. A gyermekek bőre nagyon érzékeny, sérülékeny, amelyet rendkívüli gondossággal kell ápolni. Bőrgyógyásztól érdemes tanácsot kérni, hogy milyen szappant, testápolót, napvédő krémet használjunk.

A szabadban eltöltött idő szintén fontos a gyerekeknek, de nyáron ne engedjük a kicsiket napra 11 és 15 óra között, mert könnyen leéghet a bőrük! Nagyon kell figyelni, hogy elkerüljük a leégést, ugyanis a statisztikák szerint egy súlyos, gyermekkorban bekövetkezett leégés megduplázza a későbbi bőrrák kialakulásának esélyét.

A strandon a medencében fürdés után érdemes lezuhanyoztatni a gyerekeket, hogy lemossuk bőrükről a medence vizében található vegyszereket. Tengerben fürdés után is érdemes hasonlóan tenni, mert a sótól viszkethet a bőr.

A gyerekeket meg kell tanítani a helyes és rendszeres tisztálkodásra. Az otthoni, esténkénti fürdetéshez vagy zuhanyozáshoz használjunk fürdetőkrémet vagy a bőrgyógyász által ajánlott fürdetőszert, és a törölközés után a gyermek enyhén nedves bőrébe óvatosan masszírozzunk neki ajánlott testápoló terméket, amellyel csökkenthető a nap okozta bőrpír vagy az esetleges bőrszárazság. A fürdés után érdemes testápolót használni. Fontos az is, hogy napközben rendszeresen mossák meg a kezüket és az arcukat. A tisztálkodással sok betegség megelőzhető.

 

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×