Borünnep a bazilikában - FOTÓK!

Borünnep a bazilikában - FOTÓK!

Pannonhalmán tartotta beiktatási ünnepségét az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikája méltó helyszínéül szolgált péntek este annak a rendezvénynek, melyet az Európai Borlovagrend szenátusa és Hungária Konzulátusa közösen tartott azért, hogy hivatalosan is üdvözöljék az új prokonzulokat.

A különleges eseményre Habsburg György is elfogadta a meghívást, aki nagy szeretettel köszöntötte a megjelenteket. „A mai beiktatással egy új vezetőség kezdheti meg a munkáját. Családapaként tudom, hogy jó az időpontválasztás, hiszen a nyár végéhez közeledve érezzük, hogy újra kezdetét veszi a munka, így új lendülettel, új ötletekkel várhatjuk az előttünk álló kihívásokat. Örülök, hogy ezt a munkát együtt vihetjük tovább, közös összefogással, hiszen ez fontos a magyar és az európai kultúrának egyaránt” – mondta beszédében Habsburg György.

A rendezvény egyik kiemelkedő pillanata volt, mikor a liturgiát celebráló Várszegi Asztriknak egy lovagrendi aranyláncot és egy stólát nyújtották át a lovagrend tagjai, megköszönve azt a támogatást és munkát, mellyel a főapát segíti az ilyen és ehhez hasonló rendezvények lebonyolítását. „Európaiak vagyunk, annak keresztény gyökereivel együtt!” – kezdte köszöntőjét Várszegi Asztrik. „Minden olyan alkalomkor, amikor mi európaiak együtt lehetünk, érdemes figyelnünk a közös felelősségünkre, lelkiismereti kötelességünk ápolni az európai kultúrát és hagyományainkat” – tette hozzá a főapát.

A lovagrendi imát Csóka Gáspár mondta el, majd kiszólították a prokonzulokat, Tagai Istvánt, prof. dr. Hajas Pált és dr. Sztancs Györgyöt, hogy hivatalosan is megkapják az elkövetkező időszakra szóló rangjukat. A Győr Plusz az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának új elnökét, Tagai Istvánt kérdezte arról, miért tekinthető nagy elismerésnek kinevezése. „Fantasztikus dolog egy olyan lovagrend hazai elnökének lenni, amely 27 országban van jelen és csak Magyarországon 250 taggal büszkélkedhet. A kereszténység ápolása, a lovagiasság, a bor tisztelete és a jótékonykodás egyaránt a céljaink között szerepelnek” – árulta el az új elnök. Tagai István hozzátette, hogy megbízatása három évre szól, ezalatt színvonalas rendezvények szervezése az elsődleges feladata, természetesen mindezt a jótékonykodás jegyében.

Az ünnepség a bazilika altemplomában, Habsburg Ottó szívurnájának megkoszorúzásával zárult.

Csapucha Adrienn
fotók/galéria: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Borünnep a bazilikában
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×