Bűnüldözést segítő, új eszköz lépett hatályba

Bűnüldözést segítő, új eszköz lépett hatályba

Érvénybe lépett az európai uniós tagországok hatóságait a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben segítő, határokon átívelő európai nyomozási határozat - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A tájékoztatás szerint az unió új bűnüldözési intézkedése egyszerűsíti és felgyorsítja a határon átnyúló nyomozásokat, például azzal, hogy ha egy tagország igazságügyi hatósága egy másik uniós országban rejtőző terroristák után kutat, felkérheti annak illetékes szerveit, hogy a nevében tanúkat hallgassanak ki vagy házkutatásokat végezzenek.

A határozat gyors hozzáférést biztosít az igazságügyi hatóságok számára az unió bármely pontján található bizonyítékokhoz. Kiterjed a bizonyítékgyűjtés egész folyamatára, a bizonyíték lefoglalásától a meglévő bizonyítéknak a részt vevő tagállamoknak történő továbbításáig.A határozat lehetővé teszi a fogvatartottak ideiglenes átadását is bizonyítékok gyűjtése érdekében, a gyanúsítottak vagy vádlottak bankszámláinak és pénzügyi műveleteinek ellenőrzését, továbbá a fedett nyomozást és távközlési eszközök lehallgatását is.

 

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×