Cáfolják a „győri futás” mítoszát

Cáfolják a „győri futás” mítoszát

A köztudatban úgy él, hogy az 1809-es győri csata szégyenletes futás volt. Ezt a tévhitet igyekszik eloszlatni a győri levéltár által szervezett konferencia.

 

A győri (kismegyeri) csata 210 évvel ezelőtt, június 14-én zajlott, ennek évfordulóján a napóleoni korszakot kutató neves történészek, levéltárosok és muzeológusok gyűltek össze konferenciára szerdán a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

Nagy volt az érdeklődés a konferencia iránt

 

Mint ismeretes, a győri csata a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete volt, egyben az utolsó olyan összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt.

 

Bana József levéltárigazgató

 

Tíz évvel ezelőtt nagyszabású eseménysorozattal, kiállítással, tudományos konferenciával, kétkötetes, a történelmi eseményt feldolgozó könyv megjelenésével emlékeztek meg a csatáról. Bana József levéltár-igazgató emlékeztetett, akkor úgy tűnt, sikerült rehabilitálni a győri csatát. Szégyenkezésre nincs ok, hiszen a győriek hősiesen harcoltak, 19 napon át védték a várat. A város hadtörténetének legjelentősebb csatája volt, az áldozatok száma másfél nap alatt meghaladta a tízezret, ebből 791 halott a magyar nemesi felkelők vesztesége volt. Akik Petőfi Sándor bíráló soraival ellentétben (Majd elfeledtem győri vitézségtek./Mikor emeltek már emlékszobort/A sok hős lábnak, mely ott úgy futott?) derekasan küzdöttek.

 

A téma neves kutatói tartottak előadásokat

 

Ezúttal az előadók legújabb kutatásaikról, felfedezéseikről beszéltek, újból megerősítve: a mai történelemtudományok tükrében cáfolják a „győri futás” mítoszát.

A levéltár igazgatója szerint többet kellene foglalkozni a korszakkal, ugyanis a nemzetközi irodalomban gyakori kutatási téma az 1809-es év, hiszen ez éppen olyan fontos katonai időszak, mint a törökök elleni küzdelem.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×