Ciklonuralom

Ciklonuralom

A Pinnyédi Meteorológiai állomás előrejelzése az év hetedik hetére.

Elég nagy valószínűséggel előre jelezhető, hogy az előttünk álló hét időjárását két, egymásnak „a kilincset adó” ciklon fogja meghatározni.  A térképen „kézzel fogható” az Atlanti-óceán feletti hatalmas hóviharokat és esőzéseket okozó turbulencia és kontinensünk „Európa csendes, újra csendes” „üzemmódja” közti feszültség. Valójában nem kell „forradalmaktól tartanunk”, mert egy, hétfői vegyes halmazállapotú csapadékot hullató, és ismét a Kárpát-medence felett „végelgyengülő” okklúziós front „végső elkeseredésében” hullámot vet. S „komótosan” egy újabb mediterrán ciklont indít útjára. Ez kedden napközben havazást hozhat a Dunántúlra – jelenleg úgy tűnik, a Kisalföldre is. Kedd este felé a csapadék súlypontja a keleti országrészre helyeződik át, s a két ciklon közé „befurakodik” egy „magassági gerinc”.

 

(Az Egyesült Királyság Met Office (Meteorológiai Szolgálat) légnyomástérképe)

 

A 2. ábra szerint, ennek köszönhetően kitisztul az égbolt, ezért csütörtök hajnalban szűkebb hazánkban erős fagy várható. Ezzel viszont „kigyullad a zöld fény” az atlanti-térség felett „renitenskedő” mérsékelt övi ciklon számára, mely azonban „erejét elpocsékolva” „szárnyaszegetten” érkezik Európa fölé. A Kisalföld térségében péntek hajnalban megjelenő felhőzete valószínű megakadályozza az erős reggeli fagyot, hidegfrontja pedig némi – legbiztosabban – vegyes csapadékot fog péntek este hullatni.

 

(A Meteoradar.co.uk oldal csapadék-előrejelzése vasárnap délre)

 

A hétvégén a Kisalföldön már nem várható csapadék. Középtávon most úgy tűnik, melegedő tendenciára számíthatunk, de a hosszú távú előrejelzésekben a Kelet-Európai-síkság felett megjelenő „kék szín” azt jelzi, hogy a tél idén még sem az első, sem az utolsó szót nem mondta ki.

 

Jób atya amatőr meteorólógus

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×