Constancától Győrön át Amsterdamig kerékpározik a könyvtáros

Constancától Győrön át Amsterdamig kerékpározik a könyvtáros

A romániai magyar könyvtáros a figyelemfelkeltés szándékával kelt útra. A hét országot érintő küldetése során városunkat is meglátogatja.

Kiss László célja az akcióval, hogy felhívja a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára a fiatalok nevelésében, erősítse a könyvtárak és könyvtárosok közötti kapcsolatokat, valamint nyomást gyakoroljon a román kormányra, hogy létesítse újra az  I. C. Petrescu Nemzeti Pedagógiai Könyvtárat, melyet nemrég számoltak fel, és amelynek a könyvtáros és pedagógus képzésben rendkívül fontos szerepe volt.

 

A kerékpáros útvonal 7 országon keresztül halad, a Fekete-tengertől az Atlanti-óceánig, Constancától Amsterdamig. Kiss László romániai magyar könyvtáros blogjában pontosan lehet tájékozódni az útvonalról, céljairól. http://olvassunkeuropaban.blogspot.ro/ A könyvtáros kerékpáros június 1-jén indult és június 22-én éri el célját, majd Maastrichtban részt vesz az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Konferenciáján.

 

Minden nagyobb városban csatlakoznak hozzá vállalkozó diákok, könyvtárosok és közös programot szerveznek a média bevonásával. Magyarországon Csongrádon, Budapesten és Győrben fogadják őt. Városunkba június 17-én, szerdán 16 óra körül érkezik.

 

Az „Olvassunk együtt Európában” kerékpáros kampány győri programját a Krúdy Gyula Középiskola könyvtára szervezi. A kerékpárost diákokkal, könyvtárosokkal együtt fogadják majd a Tatai úti AVIA benzinkútnál, a város határánál, majd kerékpárral elkísérik a Győri Krúdy Középiskolához, ahol egy beszélgetést tartanak Kiss Lászlóval. Iskolai pecsétet helyeznek el „útlevelében”, a könyvstaféta keretében pedig könyvcsomagot kapnak és adnak a következő város, Pozsony számára.

 

A program fővédnöke a KLIK Győri Tankerületének igazgatónője, Blazovicsné Varga Marianna. A programot támogatja Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér és a Party Guru. Minden olvasni szerető diákot, könyvtárost, pedagógust szeretettel várnak június 17-én 17 órára a Győri Krúdy Gyula Középiskola elé.

 

Fotó:  olvassunkeuropaban.blogspot.ro

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×