Cseresznyebomba glutén- és cukormentesen

Cseresznyebomba glutén- és cukormentesen

Könnyű, nyári desszert, ami lehűtve mennyei! Mindenmentes verzióban is elkészíthető, de én a tejtermékeket imádom, ezért ebből a hagyományos verziót használtam!

Néztem, néztem a sok cseresznyét, és azon gondolkodtam, hogy tudnám vajon kivédeni azt, hogy egy újabb pitét vagy kevert süteményt süssek belőle, amit ugyan mindenki szeret, de ezekben a melegekben valami könnyebb és hűsebb esik jobban. Mikor megszületett az ötlet, tovább merészkedtem: hagyjuk ki belőle a cukrot is, ha már a lisztet is, hiszen éppen , pont kivitelezhető. Imádjuk a fehér-piros, népszerű desszertet, de ha hazai és még krémesebb a túró benne, még vastagabb a csoki réteg, a gyümölcs pedig a kertből van a tetején, na akkor esek neki igazán szívesen!

Szerintem 3-4 napig, lefedve, dobozban eltartható a hűtőben, de sajnos nem tudtam ezt még kipróbálni, a közhelyes: azonnal elfogyott, válasz miatt! Arra azonban ügyeljünk, hogy valóban hűtőben tartsuk, fedővel együtt, mert könnyen átveszi az illatokat!

 

 

Bevásárló lista 4 kosárkához

 

100 g étcsokoládé (cukormenteset és 50%-osat használtam)

100 g túró

100 g habtejszín

1 evőkanál édesítőszer

1 kiskanál vaj (elhagyható)

300 g cseresznye

1 kiskanál fahéj

1 kiskanál zselatinpor

 

 

 

Elkészítés

1 - A csokoládét, egy kiskanál vajjal, gőz felett megolvasztom, hagyom egy picit visszahűlni és mikor már kevésbé folyékony, esetleg gyurmaállagú, egy evőkanál segítségével kikenem a szilikon formáimat vele vastagon alul és az oldalain is. Hűtőben pihentetjük min. 3 órán át!

 

2 - A cseresznyét kimagozom, összekeverem a zselatinporral, fahéjjal, fél kiskanál édesítőszerrel és felteszem főni forrásig, majd lehűtöm.

 

3 - A tejszínt felverem, hozzákeverem a darabos túrót, óvatosan, hogy a habot ne törjem össze, majd ízesítem szintén fél kiskanál folyékony édesítőszerrel, esetleg pár csepp citrommal.

 

4 - A megdermedt csokikelyheknek egy peremet vágok, a forma alját egy pohár forró vízbe mártom pár percre, hogy könnyebben kijöjjön és egy késsel körülvágom a csokikehely peremét a szilikonról, óvatosan alányúlva. Könnyen kijön, ne félj, csak próbálkozz!

 

5 - Egy tányérra sorakoztatjuk a csokipoharakat, abba beletöltjük a túróhabot és a cseresznyeragut.

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×