Csikidám Marcalvárosban - Szikora Robi és az R-GO, képriport

Csikidám Marcalvárosban - Szikora Robi és az R-GO, képriport

A győri agusztus 20-ai programsorozat a második napjához érkezett, amikor is a magyar könnyűzene egyik ikonikus alakja, Szikora Robi és az R-GO lépett a színpadra. Szóltak a nagy slágerek, zengett a csikidám, villogtak a jelvények és táncoltak a gidák. Na meg a hatalmas tömeg, akik imádták a "szafari-poppot".

Tegnap délután egy kicsit ijesztő vihar csapott le Győrre, jégeső, önzönvíz, dörgés-villámlás. Ahány R-GO-s csak létezik, mind összerezzenhetett, hogy vajon látni fogják-e kedvencüket a marcalvárosi cirkusztéren. Szerencsére amilyen hirtelen nyakunkba szakadt az ég, olyan gyorsan tovább is állt a vihar. Az már más kérdés, hogy a sárral is meg kellett bírkózni, de kit érdekel, ha jön Szikora Robi, a zenekara és a dögös gidák?!

Ennek megfelelően Borsi Róbert önkormányzati képviselő 8 órakor kezdődő ünnepi köszöntőjére már megtelt a cirkusztér és a hangulat is rendben volt. Erről a mindig humoránál lévő Hajtó Peti is gondoskodott, aki kellően felcsigázta a közönséget Robira...

Borsi Róber önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget

 

Végül felcsendült a várva várt csikidám!  A legendás szó, amelynek eredetéről sok mindent hallani lehetett már. Többek között, hogy a sivatagban baktató teve patái között surlódó homok hangja hasonlít a szóra... Persze a valóság annyi, hogy Robi annak idején az angol "Shake it up!" felszólítást egyszerűen "csikidámnak" értette... Megtetszett neki, s megtartotta. Ma már védjegyévé vált a csikidám, na meg az R-GO!

 

Robinak a látványemelek is mindig fontosak voltak

Egyébként sokan nem értették annak idején Robi miért is hagyta ott a népszerű Hungáriát és miért akart új, saját útra lépni. Sokan nem hitték, hogy viszi még valamire Fenyőék nélkül, de ahogy később a Dolly Roll, úgy ő is bizonyította tehetségét és azt, hogy nem volt hibás döntés valami egészen formabontóhoz nyúlnia. Olyanhoz, amelyet itthon még nem ismertek. Robi kitalálta a sivatagi, szafari jelmezeket, panama kalapot vett, sípot fújt és teleagga katonai zubbonyát rengeteg kitűzővel. Zenésztársainak ugyanezt a jelmezt álmodta meg, s indulhatott a csikidám!  Ja nem! Még kellett táncoslányok, mert a látvány hölgyek nélkül azért mégsem az igazi!

Jelvények, jelvények mindenütt: ez is az R-GO védjegye!

Robi persze nem érte be a táncoslány elnevezéssel, így kitalálta nekik a "gida" szót, amely ma már szintén összeforott a zenekarral. Gidák, mert kecsesek, mint egy igazi gida! Ennyi a magyarázat, s mégis mekkora ötlet volt!  A megalakulás óta sok lány töltötte már be a gida-szerepet, ám még mind a mai napig rang Szikorával egy színpadon állni. Hogyne lenne?! Hiszen volt olyan év a fénykorban, hogy egy esztendő alatt kétszáz koncertet is adtak országszerte.

 

Gidák nélkül nincs R-GO koncert!

Robi pedig énekelte a slágereket, azokat, amelyeket még mindig imád a közönség!  Felcsendült a Létezem, a Bombázó, a Ballag a katona vagy éppen a Szeretlek is meg nem is. A közönség pedig együtt énekelt és táncolt, együtt dobbantak a csikidámra. Bulizott fiatal és idősebb, átvettál a ritmust és a hangulatot. Régen látott már ekkora bulit Marcalváros!

Rengetegen voltak kíváncsiak Szikorára!

Ha reggelig játszott volna a zenekar, akkor a közönség addig marad... Egyébként simán összehozható lett volna, hiszen az R-GO a fenállása alatt annyi remek dalt írt, hogy összeszámolni is nehéz. Na meg ne felejtsük el, hogy Robi nevével az egykori Hungáriás dalok is összefonódtak: Ciao Marina, Micsoda buli. Ugye, hogy mindenki dúdolja egyből?! Ahogy szólókarrierjének is vannak legendás dalai: Ki ölel majd ál, Most kell, hogy nagyon szeress, Na ne makacskodj...

"Ciao, Marina!"

Második nap is hatalmas buli volt Marcalvárosban, az már biztos. Ma pedig többek között fellép az egyik legkedveltebb magyar rockzenekar, a Lord is!  Érdemes lesz kilátogatni a cirkusztérre!

A csütörtöki napról itt olvashatnak bővebben, illetve tekinthetik meg a galériánkat is!

Fotók: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Augusztus 20. Marcalvárosban - 2. nap
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×