Csipkéből van az Audi-gyár

Csipkéből van az Audi-gyár

Drónok útjai címmel nyílt meg Bihon Győző szentendrei festőművész izgalmas tárlata csütörtökön a győri Magyar Ispitában.

Bihon Győző egy 2006-ban repülős élménye hatására kezdett el felülnézetből képeket festeni. Ebből, az elmúlt évek munkáinak a válogatásából hozott egy csokorral az első győri kiállítására.

Vásárolt egy drónt is, hogy felülről figyelhesse meg a természetet, a városokat, így fotózza a tájat. Mára már hatezer ilyen felülnézeti fényképe van, ezeket dolgozza fel, melyek alapján készülnek az alkotások. Mint mondja ez egy alap, egy nyersanyag melyhez fantáziája, mávészi érzéke segítségével készíti a képeket. De nem minden alkotása látványalapú. Némelyik, mint például a Cölöpök című műve, a lelkének a kivetülését ábrázolja, nagyban elvonatkoztatva a térképektől. Gyakran dolgozik kollázs technikával, munkáin megjelennek a különféle anyagok. Ilyen a Brand 3 című műve, amit kifejezetten a győri kiállításra készített városunkról. A képen az Audi-gyárat csipkével jeleníti meg, mert mint mondja, szerinte ez a gyár olyan, mint a csipke, kézműves, értékes dolog, és ügyel a részletekre.

A tárlatot Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Bihon Győző művészetének címerállata egy madár – kezdte megnyitóját. Hiszen a madár egyfajta közvetítő ég és föld között, a szabadság, az ártatlanság, a lélek szimbóluma, ahogyan Bihon Győző művészete is ilyen szabadon szárnyaló, felülről szemléli a világot. A művész számára a táj egyfajta térkép, a térkép egyfajta táj, az ő perspektívája a madártávlat - Bihon Győző égi utazásra, földi tapasztalásra hívja azokat, akik megtekintik kiállítását.

A tárlat május 7-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra között látogatható a Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.).

 

Földvári Gabriella

Fotó: Rómer-múzeum

 

Csatolt galéria: Drónok útjain - Bihon Győző kiállítása
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×