Deák Bill Gyula 70 éves

Deák Bill Gyula 70 éves

November 8-án lesz hetvenéves Deák "Bill" Gyula, "a magyar blues-király", akiről Chuck Berry azt mondta: még sosem hallott fehér embert ennyire fekete hangon énekelni.

Deák Bill Gyula Kőbányán született, apja vasöntő volt, anyja a dohánybeváltóban dolgozott. A család rendkívül szegény volt, hatan laktak egy ötször ötméteres szobában, lavórban fürödtek, a vécé a folyosó végén volt. Gyerekkorában focistának készült, mert az tűnt egyetlen kiugrási lehetőségnek, ám tizenegy éves korában egy sportbaleset miatt tályog alakult ki a bal lábában. Az operációt végző orvos véletlenül átvágott egy főütőeret, s végül egész lábát amputálni kellett. Gyerekként nehezen birkózott meg a tudattal, hogy egy lábbal kell élnie, még öngyilkosságot is megkísérelt.

A focistakarrierről le kellett mondania, de ekkor jelent meg hazánkban a beatzene, s ő - mivel erőteljes hangja, széles hangterjedelme volt - elkezdett énekelni. Miközben műlábbal tolta a talicskát a vasöntödében, majd a teherportán dolgozott, 1968-tól a kőbányai Sztár együttesben külföldi dalokat énekelt, később a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együtteseknek lett tagja, vendégként megfordult a P. Mobilban és a Mini együttesben is. Énekesként Ray Charles volt a példaképe.

A népszerűséget a Hobo Blues Band hozta meg számára, ahová a szintén kőbányai Póka Egon basszusgitáros hívta. Bill 1979 nyaráig állandó vendégként lépett fel velük, aztán tagja lett a zenekarnak. Kezdetben a rock és a blues klasszikusait, Jimi Hendrix-, Rolling Stones-, Doors-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Földes László "Hobo" fordításában, majd saját számokat is írtak. Hobo kiváló szövegeket írt, az éneklésben inkább "Bill kapitány" vitte a prímet. Az együttes befutott, a HBB tagjai az 1981-ben bemutatott, Szomjas György által rendezett Kopaszkutya című filmben főszerepet játszottak. A fim zenéjét tartalmazó lemezt viszont betiltották, a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot.

A HBB 1983 augusztusában részt vett az úgynevezett Fekete Bárányok koncerten a Bizottság, a Beatrice és a P. Mobil társaságában: az Óbudai-szigeten azoknak "csápolhatott" a közönség, akikkel a hanglemezgyár kultúrpolitikai okokból nem készített nagylemezt. Hobóéknak azonban még abban az évben megjelenhetett első albumuk, a Közép-európai Hobo Blues, majd sorra következett a többi lemez. Deák Bill Gyula 1985-ig volt a zenekar énekese, így még vele készült a hazai rocktörténet egyik legjelentősebb albumának tekintett Vadászat című dupla korong, amelyet 1984-ben a telt házas Budapest Sportcsarnokban mutattak be élőben Szikora János rendezésében.

 

 

Az énekes 1985-ben a rövid életű Bill és Box együttes egyik alapítója volt, majd a Kormorán együttessel dolgozott. 1987-ben megalakította saját zenekarát, a Deák Bill Blues Bandet, 1989-ben Dániában és az akkor még létező Nyugat-Németországban is fellépett, a kilencvenes évektől sikerrel koncertezik zenekarával az egész országban.

1984-ben megjelent első önálló albumát (Rossz vér) számos jelentős sikert hozó korong követte, 2008-ban, 60. születésnapja tiszteletére Hatvan csapás címmel jelent meg CD-je. Ő maga önálló lemezei közül e kettőre büszke, de arra a legbüszkébb, amit Chuck Berry, "a rock and roll nagyapja" mondott róla budapesti koncertje előtt, aki csak hallotta az előzenekarból Bill énekét, s alig akarta elhinni, hogy nem fekete ember énekelt.

A rockzenén kívül számos musical szereplője is volt, egyik legjelentősebb szerepe az István a király rockoperában Torda, a Táltos megformálása. Az 1983-as városligeti bemutató után játszotta többek közt Szegeden, Dunaszerdahelyen, Sevillában a világkiállításon és a Népstadionban is, illetve a darab filmváltozatában, ezáltal olyanok is megismerték, akik nem jártak rockkoncertekre. Láthattuk, hallhattuk az Attila, Isten kardja filmváltozatában, az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, a Jézus Krisztus Szupersztár című zenés darabokban is. Különös, hogy egyik legnagyobb slágere a mulatós műfajban született: Hosszú fekete haj című nótáját Bangó Margit, majd Lagzi Lajcsi vitte sikerre, s most Kubában akarják feldolgozni.

Deák Bill Gyula 2008-ban Kőbánya díszpolgára lett. Öt évet kivéve mindig ott élt, egyik sikerszáma a Kőbánya blues címet viseli. 2008-ban Artisjus-díjjal is elismerték, 2009-ben Fonogram Életműdíjjal, 2012-ben a Magyar Érdemend lovagkeresztjével tüntették ki. Úgy érzi, sikereivel példát tud mutatni a hozzá hasonló embereknek, a fogyatékkal élőknek, akik ebből remélhetőleg erőt tudnak meríteni.

A 2012-ben szívinfarktuson átesett énekes vallja, hogy a blues egy életérzés, s aki nem kap ennyi pofont az élettől, sohasem nélkülözött, az nem tudja, mi a blues, mi a keserűség. A magyar blueszene koronázatlan királya ugyanakkor elégedett a pályájával és jelenlegi életével. Ahogy egy interjúban mondta: "A zene által annyi szépet és jót kaptam az élettől és az emberektől, hogy örülök, ha valamennyit visszaadhatok belőle. Boldog vagyok, mert abból élek, amit szeretek, ez nem mindenkinek adatik meg."

Születésnapja alkalmából november 9-én ad jubileumi koncertet a Papp László Sportarénában Deák Bill 70 címmel, a színpadon Hobo is ott lesz.

 

MTI

Kép: szeretlekmagyarorszag.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×