December 5: nemzetközi nap az önkéntesség jegyében

December 5: nemzetközi nap az önkéntesség jegyében

A karácsonyi ünnepekre hangolódva megszólal bennünk egy belső hang: „segítsünk, ha tudunk, segítsünk ott, ahol kell” Méghozzá úgy, hogy nem várunk cserébe mást, „csupán” a legtöbbet, mit kaphatunk: csillogó szemeket és az őszinte mosolyokban rejlő hálát.

December 5-én az önkéntesek nemzetközi napján jussanak eszünkbe a fenti sorok, és amennyiben lehetőségünk van rá, nyújtsuk kezünket a rászorulók felé. Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a közjó érdekében szabad akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek.

Az ENSZ Közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba a nap megtartását, amikor az önkéntesek munkájára hívták fel a figyelmet. 2002-ben a világszervezet közgyűlésének újabb határozata szólította fel a kormányokat az önkéntesek munkájának támogatására, mert számos segélyszervezet nem tudott az önkéntesek nélkül működni.

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) holnapját felkeresve megtudhatjuk, hogy a szervezet már 15 éve dolgozik a hazai önkéntesség társadalmi megbecsültségének javítása érdekében. Az elmúlt évtizedben komoly változáson ment keresztül az önkéntesség presztízse és támogatottsága és egyre többen vállalnak ilyen tevékenységet. Korábbi kutatási adatok szerint a felnőtt lakosság 40%-a végez önkéntes tevékenységet, ennek az aránynak az emelése, valamint a karitatív munka iránti elköteleződés jelenti a legfőbb kihívást az önkéntességet támogató szervezetek számára.

Napjainkban az Európai Unió konkrét programok révén támogatja az önkéntesség fejlesztését, valamint törvényi szabályozásokat is hoz annak érdekében, hogy elősegítse a jótékonysági munkában való részvételt, akár a fiatal generáció körében is. Hazánkban 2016-tól – az érettségi vizsga megszerzésének feltételeként – írja elő a köznevelési törvény az ötven óra közösségi szolgálatot, azaz önkéntes munkát.

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon közel 1600 önkéntes segítette a szervezők munkáját.

Segíthetünk szóval, tettel, de leginkább tiszta szívvel. Hogyan juthatunk el a segélyszervezetekhez karitatív szándékunkkal? Az önkéntes.hu weboldalra kattintva, kereshetünk „önkéntes lehetőséget”: kulcsszóra, fogadó szervezetre, településre, de megyére és dátumra is szűrhetünk. Így választhatunk olyan jótékonysági munkát, amelyben szívünk-lelkünk benne van.

 

Forrás: MTI/oka.hu
Fotó: pexels.com

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×