December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

Vasárnap lép életbe a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje. Több változtatás is érinti a térségünkben közlekedőket, Budapest és Győr között például több új járat is közlekedik majd.

A vasútvállalat a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait, az utasforgalmi igényeket, így az új menetrend ezekhez is igazodik – olvasható közleményükben.

 

Kiemelt belföldi menetrendi változások

A Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton a reggeli Savaria–Scarbantia InterCity (IC) különválik; ezek önálló vonatokként közlekednek Szentgotthárdról és Sopronból. A Savaria IC menetideje Szentgotthárdról 21, Szombathelyről 15 perccel csökken, mert a Szentgotthárd–Szombathely–Győr–Budapest-Keleti útvonalon gyorsítva közlekedik. Győrtől Budapest-Keleti pályaudvarig csak Kelenföldön áll meg.

A pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján: ezek a Keleti pályaudvarról 12:53-kor és 14:53-kor indulnak. Ugyancsak péntekenként új járat indul 15:09-kor Győrből a Keleti pályaudvarra; ez Komáromtól gyorsított vonatként közlekedik. A késő esti és kora reggeli győri eljutási lehetőségek kibővítése érdekében egy pár vonat Komárom–Budapest helyett Győr–Budapest viszonylaton közlekedik. A Déli pályaudvarról 23:20-kor, Győrből pedig 3:44-kor startol; az előbbi például a fővárosi színházakból a kisalföldi megyeszékhelyre hazautazóknak, míg az utóbbi a munkát korán kezdőknek lehet ideális.

Budapest és Pápa közvetlen kapcsolatát IC minőségű kocsikkal biztosítja a MÁV-START. A vonat Pápáról 5:11-kor, a Keleti pályaudvarról 16:10-kor indul. A Győr és Pápa közötti vonalszakaszon az alacsony utasforgalom miatt nem minden vonat áll meg Ménfőcsanak felsőn, Ménfőcsanakon, Győrszemerén, Halipusztán és Gyömörén.

Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába új átszállási, eljutási lehetőségek lesznek. A Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalon néhány vonat menetrendi módosításával új átszállási, eljutási lehetőségek adódnak Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába. A Balatonszentgyörgy–Ukk viszonylaton lévő kisebb utasforgalmú településeken állomásonként eltérően változik a megállási rend Fenékpusztán, Becehegyen és Nyírlakon. Elő- és utószezonban a vasárnapi közlekedési rend szerinti, Keszthely–Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy–Budapest-Déli viszonylatú vonatokat összevonják, átszállás nélküli eljutást biztosítva Keszthely és Budapest-Déli között.

 

Nemzetközi összeköttetések változásai

A nemzetközi kínálat változásai közül kiemelhető, hogy a Transilvania EuroCity révén új összeköttetés valósul meg Bécs, Budapest és Kolozsvár között. A járat egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt Kelet- és Északnyugat-Magyarország között is. Az első és másodosztályú klímás kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. A Transilvania Eurocity Kolozsvárról 7:35-kor indul, Budapest-Keletibe 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább – Nagyvárad érintésével – Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik.

A vonat menetideje versenyképes a közúti közlekedésével. A MÁV-START járműfejlesztései révén a közeljövőben tovább korszerűsítik a vonatban felhasznált kocsikat is. A vonatra a MÁV-START kedvezményei érvényesek: Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínálunk jegyeket, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatainkkal is várjuk a családokat.

Az utasok Budapest és Bécs között az EuroCity vonatokon is találkozhatnak a felújított CAF gyártmányú kocsikkal, melyek a győri fővonalon a belföldi viszonylatban is javítják a komfortérzetet és a szolgáltatási színvonalat.

 

 

A vonatok 2018/2019. évi menetrendje már letölthető és megtekinthető a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon, a Belföldi utazás/Menetrendek, vagy a Nemzetközi utazás/Menetrendek menüpontokban, továbbá az internetes menetrendi keresőben és a Vonatinfó mobiltelefonos applikációban. Az utasok nemcsak a jelenleg érvényben lévő menetrend járataira tudják megvenni az e-vonatjegyet, de elővételben azokra a járatokra is, amelyek december 9. után, már az új menetrend szerint közlekednek. A jegyértékesítő automatákból szintén lehetséges a belföldi jegyvásárlás a menetrendváltás utáni időszakra is. A külföldi utazást tervezők a MÁV-START nemzetközi pénztáraiban előre meg tudják szervezni utazásaikat az új menetrend külföldi ajánlatai között válogatva, és a helyszínen intézhetik a jegyvásárlást, de számos esetben online is megtehetik.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×