Diákok tervezték a világ csodáit bemutató eszközöket

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Széchenyi István Egyetemmel együttműködésben kezdte meg a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kialakítását, amely a közlekedés, a járműgyártás és a mobilitás témakörére alapozza kiállításait. A „tudományos játszótér” várhatóan 2012 tavaszán nyitja meg kapuit az egyetem területén.

A Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja az új intézmény kiállításának tematikájához kapcsolódva AGÓRA PÓLUS (MOBILIS) Demonstrációs Eszköz címmel alkotói pályázatot hirdetett meg középiskolai diákok és egyetemi hallgatók körében azzal a céllal, hogy anyagi támogatást nyújtson olyan kísérleti-demonstrációs eszközök működőképes prototípusának elkészítésére, amelyek a leendő MOBILIS központban fognak üzemelni.

 

A szakmai zsűri döntése nyomán támogatásban részesült csapatok szeptember 23-án, a Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva mutatták be az elkészült eszközöket a Tudásmenedzsment Központban.

 

– Örömmel tölt el bennünket, hogy a pályázat megvalósítása túlmutat az eredeti kiíráson, hiszen az elkészült eszközök nem csupán fizikai folyamatok és törvények szemléltetésére alkalmasak, hanem felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, az energiahatékonyság elvére, s igazolják, hogy amikor valami újat készülünk létrehozni, akkor bátran építhetünk a fiatalok kreativitására – mondta el a tájékoztató alkalmon dr. Dőry Tibor, a Tudásmenedzsment Központ igazgatója.

 

– A világban számos olyan „science center” működik, amely közérthető módon, játékos formában vezeti be a tudomány világába a látogatókat – tette hozzá Mészáros Péter, a Mobilis-projekt közművelődési és műszaki szakértője – A győri Mobilis azért számít különlegesnek a hasonló intézmények sorában, mert egyrészt ismeretterjesztő anyaga kiemelkedő módon épít a régió ipari beágyazottságára, ezáltal hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez, másrészt amellett, hogy a fiatalokra fókuszál az intézmény, maguk a fiatalok is alkotó módon hozzájárulnak a központ beindításához.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×