Digitalizáció mindenütt - kezdődik az új év a Mobilisben

Digitalizáció mindenütt - kezdődik az új év a Mobilisben

Miért fúj a szél? Hogyan keletkezik a felhő és a csapadék? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak interaktív formában a gyerekek a győri Mobilis idei programjain.

A győri Mobilisben is megkezdődik a tanév, az idei tematika a „Digitalizáció mindenütt” szlogent viseli. Az interaktív tudományos kiállítási központban hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dőry Tibor igazgató elmondta, a tematikus év célja a digitalizáció világának megismertetése a természettudományokon keresztül. Fontosnak tartják, hogy a látogatókat megismerjék a digitális világot működtető technológiákat, hogy a fiatalok biztonsággal eligazodjanak az információs társadalomban és nem utolsó sorban az, hogy segítséget nyújtsanak a diákok pályaválasztásukhoz. Az év kiemelt eseményein is a digitalizáció lesz a fő témakör, szeptember 29-én a Kutatók Éjszakáján, december 2-án a Nemak-Mobilis First Lego League robotépítő és programozó versenyen, valamint jövő év áprilisában, a Kísérletbazárban is.

A természettudományokat élményközpontú módszerekkel kell közelebb vinni a diákokhoz

 

Blazovicsné Varga Marianna a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ győri tankerületének vezetője arról tájékoztatott, hogy tavaly 500 bérletet vásároltak, melyet 13 iskola között osztottak szét, valamint 390 bérletet maguk az iskolák rendeltek meg. Idén 300 darab tudományos bérletet kapnak a Nemak támogatásával. Az igazgatónő örvendetesnek tartja, hogy a Mobilis rendezvényein a diákok interaktív módon, aktívan ismerkedhetnek meg a biológia, a fizika a kémia világával. Úgy látja, hogy a Mobilisben a természettudományok megszerettetésével segítik a műszaki pályák iránti orientálódást. E foglalkozásokat követendő példának tartja az iskolákban is, véleménye szerint a természettudományokat élményközpontú módszerekkel kell közelebb vinni a diákokhoz.

 

300 db tudományos bérletet kapott a győri tankerülti központ a Nemak-tól

 

Szilasi Péter Tamás a Nemak társadalmi kapcsolatok osztályvezetője arról beszélt, hogy a cég számára kiemelten fontos a műszaki pályaorientáció támogatása. Mint mondta, a győri gazdaságot az országos átlagot is meghaladó munkaerő hiány jellemzi, mely negatívan befolyásolja a térség további fejlődési esélyeit. A rövidtavú megoldásokon túl, a stratégiailag gondolkodó vállalatoknak hosszabb távon sikerrel kecsegtető megoldásokat is alkalmazniuk kell. A Nemak fontosnak tartja, hogy már az általános iskolában megszólítsa a fiatalokat. A Mobilis támogatása ennek a stratégiának kulcsfontosságú eszköze. Az együttműködés legfontosabb elemei a már említett természettudományos bérletsorozat, illetve a közös őszi iskolai pályaorientációs roadshow, melyet igény szerint üzemlátogatás is kiegészítenek. Ezeket a lehetőségeket a vállalat elsősorban az általános iskolák számára kiírt Nemak Futsal Kupa sorozatában résztvevő 13 győri és Győr környéki iskolának ajánlja fel, így kapcsolva össze a pályaorientációt, valamint az egészséges életmódra, az értelmes szabadidő eltöltésre nevelést - emelte ki Szilasi Péter Tamás.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×