Döntöttek a lébényi autópálya-rendőrök letartóztatásáról

Döntöttek a lébényi autópálya-rendőrök letartóztatásáról

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozási bírája a tizennyolc letartóztatott rendőr közül tizenkét gyanúsított letartóztatását további két hónappal meghosszabbította, míg öt gyanúsított bűnügyi felügyeletét rendelte el. Egy társuk, együttműködő magatartására tekintettel szabadlábon védekezhet.

 

A bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított rendőrök vonatkozásában az ügyészség tizenkét gyanúsított esetében a letartóztatás meghosszabbítására, öt gyanúsított vonatkozásában a bűnügyi felügyeletük elrendelésére tett indítványt. Egy rendőr együttműködő magatartására tekintettel szabadlábra került, esetében nem érkezett indítvány.

A bíróság a hosszabbítási indítványnak megfelelően tizenkét rendőr vonatkozásában a megalapozott gyanú fennállását továbbra is megállapította és a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta.

A bíróság a kényszerintézkedés feltételeinek fennállását megállapította egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélyére, másrészt a bizonyítás nehezítésének, illetve megakadályozásának veszélyére tekintettel. A bíróság a határozat indokolásában rámutatott arra is, hogy az úgynevezett katonai fegyelmi ok is megalapozza a letartóztatás elrendelését. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fegyelmi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a gyanúsított katonai közegben maradjon, abban az esetben a törvény szerint alkalmazható ez a kényszerintézkedés a gyanúsítottal szemben.

A bíróság öt rendőr bűnügyi felügyeletét rendelte el figyelemmel arra, hogy részletes beismerő vallomást tettek, ezért a letartóztatásuk – a hatóság munkáját segítő magatartásukra tekintettel – a továbbiakban nem szükséges.

A döntés nem végleges.

Korábbi cikkünk itt olvasható.

 

illusztráció: Marcali Gábor

Győri Törvényszék

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×