Édesen pikáns őszi kompozíciók - videóval

Édesen pikáns őszi kompozíciók - videóval

Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje ezúttal szezonális alapanyagokat, céklát, sütőtököt és almát használ az izgalmas őszi menüsor elkészítéséhez.

 

Céklakocsonya füstölt marhanyelvvel, kolbászmorzsával és tejszínes tormával

2 db cékla

2-3 ek. balzsamecet

néhány csepp édesítő

1 l alaplé (húsleves)

1 ek. agar-agar (zselésítő anyag)

40 dkg füstölt-főtt marhanyelv

1 szál száraz kolbász

1 szál friss torma

3 ek. fehérborecet

1 ek. majonéz

1 dl tejszín felverve

 

 

A húslevest felforraljuk és feloldjuk benne az agar-agart. A céklákat megfőzzük, megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. A balzsamecetes-sós-édesítős keverékben a céklaszeleteket pár percig marináljuk.

Egy téglalap alakú edényt háztartási fóliával kibélelünk és bele helyezzük a cékla szeleteket és öntünk rá egy keveset a húslevesből, majd hagyjuk, hogy megdermedjen.

Következőnek a vékonyan felszelt marhanyelveket rétegezzük, majd ismét felöntjük egy kevés alaplével és szintén hagyjuk, hogy megdermedjen. A maradék alaplevet ezután adjuk hozzá.

A kolbászból vékony szeleteket vágunk, ezeket száraz serpenyőben átpirítjuk, majd mikor kihűlt, kézzel lemorzsoljuk. A tormát lereszeljük, a fehérborecetes, sós, édesítős keverékben állni hagyjuk, majd mikor picit veszített az erejéből összekeverjük a majonézzel és a felvert tejszínnel.

 

Sütőtökös tészta erdei sonkával

1 csomag tollhegy tészta

fél sütőtök

10 dkg vaj

2 dl habtejszín

10 dkg erdei sonka

3 ek. tökmagolaj

2 gerezd fokhagyma

1 marék pirított tökmag

só, bors

 

 

A tököt a sütőben puhára sütjük, a tésztát megfőzzük.

A kész tököt villával kikapargatjuk és egy serpenyőben a vajjal, a tejszínnel, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával és a tépett erdei sonkával összeforgatjuk.

Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, alaposan összeforgatjuk, tökmagolajjal és pirított tökmaggal tálaljuk.

 

Almáspite vaníliasodóval

3 db nagyobb zöldalma

1 csomag linzertészta

őrölt fahéj

folyékony édesítő

őrölt szegfűszeg

fél citrom leve és reszelt héja

5 db tojássárgája

1 tk. vaníliaaroma

5 ek. cukor

5 dl tejszín

 

 

Az almákat meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy serpenyőben a fahéjjal, a szegfűszeggel, a citrommal és az édesítővel addig forraljuk, míg a víz nagy része elpárolog belőle.

A linzertészta felét egy kivajazott formába nyomkodjuk, hozzáadjuk a megpárolt almákat és a tészta másik felével befedjük, majd tojással megkenve készre sütjük.

A tojássárgájákat a cukorral és a vaníliával habosra verjük és a felforralt tejszínt folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzácsorgatjuk.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×