Egész napos megemlékezést tartanak a reformáció emléknapján

Egész napos megemlékezést tartanak a reformáció emléknapján

Ma tartják a reformáció emlékévének központi, egész napos megemlékezését a Papp László Budapest Sportarénában.

 

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, a reformáció emlékbizottság elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az ökumenikus istentiszteleten lelki ráhangolását tart Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke, az istentisztelet végén hálaadó imádságot mond Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A délutáni gálaműsor részben a reformáció emlékévben lezajlott programokra, bemutatókra épül, részben pedig új, kifejezetten erre az alkalomra készült produkciókból áll. Filmrészletek, versek, kórusművek, könnyű- és komolyzenei produkciók és táncelőadás szerepel a programban.

Az egész napos rendezvényre a szervezők több mint tízezer embert várnak. A délelőtti programot a Duna televízió élőben közvetíti, a délutáni műsort pedig az M5 kulturális csatorna felvételről sugározza majd.

A reformáció emlékévében szerte a világon és Magyarországon is arra emlékeznek, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én függesztette ki - a hagyomány szerint - a wittenbergi vártemplom kapujára az egyházi megújulást követelő 95 tézisét. Ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét.

Fotó: Magyarországi Evangélikus Egyház

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×