Egy este a művészetért

Egy este a művészetért

A Rotary Art Agora Művészek és mecénások programot idén második alkalommal rendezik meg. Az „Egy este a művészetért” műsoros jótékonysági est október 4-én 18 órakor kezdődik a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

A projekt célja, hogy a városhoz kötődő művészek és alkotásaik nagyobb publicitást, egyben elismertséget kapjanak, a mecénások által megvásárolt művekből befolyt összeggel pedig a tehetséges, fiatal, pályakezdő alkotókat támogatják – hangzott el a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Nagy Attila Rotary Club Győr Rába titkára

Nagy Attila a Rotary klub titkára a szervezet közel tíz éves fennállására visszatekintve kiemelte, a rotary alapelve szerint az igaz barátságra épül, ezt a barátságot használják fel arra, hogy a rászoruló embereken segítsenek. Amikor felvetődött az ötlet, hogy leendő fiatal művészeket támogassanak - hiszen ez hiánypótló mecenatúra lenne a városban - örömmel vállalták. Partnernek pedig kortárs, kiemelkedő, helyi művészeket nyertek meg. Az idei est élvezi a város támogatását, Borkai Zsolt polgármester a rendezvény fővédnöke.

 

A felajánlott alkotások egy része

 

Idén 14 művész 15 alkotása kerül aukcióra, és 12 művész 13 alkotását fix áron lehet majd megvásárolni. Borbély Károly, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Farsang Sándor, Gui Demeter, Horváth Ákos, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Milu Milanovics Ildikó, Mózes László, Molnár György, Szabó Béla, valamint Szalkai Károly ajánlotta fel egy-egy alkotását, melyet október 4-ig a nagyközönség testközelből is megismerhet a kamara aulájában (Szent István út 10/a).

 

Kurcsis László grafikusművész és a jótékonyságra felajánlott műve

 

A sajtótájékoztatón részt vevő Kurcsis László grafikusművész arról szólt, hogy a jó ügy mellé mindig érdemes odaállni, ezúttal pedig még inkább, hiszen így a fiatal tehetségek kibontakozásában tudnak segíteni. Másrészről pedig fontos felhívni a vállalkozók figyelmét arra, hogy érdemes kortárs alkotásokat vásárolni, mellyel maradandó értéket teremtenek – hangsúlyozta az alkotó.

 

Ezekre az alkotásokra is lehet licitálni

 

Szabó Béla fotóművész pedig örömét fejezte ki, hogy az ART AGORA projekt a fotózást a művészeteket közé fogadta, és oly annyira megbecsüli, hogy árversére is érdemesnek tartják a fényképeket.

Pápai Emese művészettörténész szerint a jótékonysági akció kulcsszava a minőség, a nívó. Olyan időtálló alkotásokat kell bemutatni, árverésre bocsátani, amelyek által a potenciális vásárlók, a műélvezők szellemileg gazdagodhat. A szakember az Art Agora rendezvény kapcsán azt tartja a legfontosabbnak, hogy minél több emberhez eljuthasson a magas minőségű művészet.

Pió Márta, a Knatharosz Gála gesztora

Pió Márta, a Knatharosz Gála gesztora elmondta: „ Művészet, aukció, ifjak támogatása. Jövőre már a tizedik alkalommal készül erre a Kantharosz gálát szervező csapat a Győri Filharmonikus Zenekarral és a város meghatározó civil szervezeteivel. Köztük azzal a Rotary klubbal, amelyik egy éve meghirdette az Art Agora rendezvényt. Azonnal úgy tekintetünk rá, mint kistestvérre, hiszen a célok hasonlóak, csak éppen itt nem a muzsikáé, hanem a képzőművészeté a főszerep. Hiányt pótol, nemes célt valósít meg ez a kezdeményezés. Örömmel támogattuk a 2017-es gála bevételéből úgy, mint Kantharosz Alapítvány, de tagjaink közül többen egyénileg is licitáltak a művekre. Az első Kantharosz gála bevétele éppen 3 millió forint volt, ahogy az első Art Agoráé. Azóta túl vagyunk az ötven millió forintos árverési és támogatói összegen, amellyel gyermekeket, ifjakat, rászorulókat és tehetségeket segítettünk. Kívánunk az Art Agora lelkes szervezőinek hasonló sikeres évtizedeket, sok-sok bevételt, amellyel a város ifjú képzőművészei szárnyakat, lehetőségeket kaphatnak, hogy vizuális környezetünket különlegessé, széppé varázsolhassák. “

Görcsné dr. Muzsai Viktória, a Rotary Győr Rába Klub projekt vezetője

Görcsné dr. Muzsai Viktória, a Rotary Győr Rába Klub projekt vezetője a műsoros jótékonysági est programjáról szólva hangsúlyozta: az est gazdag kulturális programot ígér, a köszöntőket követően a Hermaion Irodalmi Társaság és az Ambroozia című folyóirat fiatal, kisalföldi, szigetközi költőinek, szerzőinek előadása kezdődik, majd népszerű, ismert népdalokat hallhat a közönség a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar női kamarakórusának előadásában. A Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium 11 évfolyamos növendékei a Lélekkarc című darabot táncolják el ezen az estén. A balettet Malasits Léna Madléna és Ősz Dénes, a Liszt Ferenc Zeneiskola ütőhangszeres növendékeinek műsora követi, a fiatalok a Maros Gábor Országos Szóló- és Duó Hangszeres Ütős Versenyen első helyezést érték el korcsoportjukban. A csornai Pántlika Táncegyüttes középiskolás táncosai pedig “Ha felmegyek a soproni hegyre” címmel adnak ízelítőt széles repertoárjukból.

 

A kulturális műsort követően kezdődik az árverés, melyet idén is dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő, művészeti fővédnök vezet.

Az estre jegyeket a Győr Plusz Média Baross úti Pavilonjában, a Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola Titkárságán és Kottán Péter Rotary elnöktől, a kottan.peter@rc-raba.hu e-mail címen lehet igényelni.

 

Földvári Gabriella
Fotó. Mekliz Fotóstúdió

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×