Egy fiatal fiú védte meg a világot a zsaroló vírustól

Egy fiatal fiú védte meg a világot a zsaroló vírustól

Egy 22 éves brit IT-szakértőnek mindössze pár órába telt, míg szülei házából megállította a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rendszerét megtámadó zsaroló vírust. Marcus Hutchins története hihetetlennek tűnik, de ismerősei szerint ő csak a munkáját végzi.

A 22 éves Marcus Hutchins szülei házából, egy kis szobából állította meg a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rendszerét megtámadó kibertámadást. A fiatalnak sikerült regisztrálnia a rosszindulatú program domainnevét, tehát egyfajta GPS-követőt fejlesztett ki a vírushoz. Ezzel a lépéssel megakadályozta az újabb zsarolások megjelenését, míg a hatóságok a már meglévő ultimátumokkal foglalatoskodnak.A Telegraph kiderítette, hogy Hutchins magától tanult meg hackelni, és állítólag “véletlenül”, rutinból aktivizálta a “kill switch”-t, azaz a vírust kiiktató parancssort. Mindössze pár órájába telt megállítani az egészségügyi rendszer mellett további 200 ezer áldozatot szedő globális vírust.

A fiatal egyik ismerőse szerint – aki mellesleg a Fidus biztonsági cég alapítója – Hutchins csak a munkáját végezte, és sokan próbálták már elcsábítani magukhoz, de nem akar elköltözni. Munkáját hobbiként végzi, ezért élvezi annyira. Az pedig óriási szerencse, hogy jól meg is fizetik érte – tette hozzá.

hirado.hu

Fotó: instagram

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×