Egy palesztin bábos főztje az evangélikusoknál - galériával!

Egy palesztin bábos főztje az evangélikusoknál - galériával!

Nyolcszemélyes színházi teltházat láttak-e már? Mi most egy ilyen előadáson jártunk az Öt Templom Fesztiválon, közelebbről az evangélikus lelkészi hivatal egyik helyiségében.

Európai kuriózum az Öt Templom Fesztivál, Borsa Kata és Pál Kálmán szellemi, spirituális leleménye. Olyan érték – öt vallási közösség egymás iránti értő tiszteletének, folytonos történelmi párbeszédének megőrző felmutatása –, mely a jelenkor művészi élményeinek hangján szól hozzá ehhez az eszmecseréhez.

Az idei év méltó meglepetése egy bábszínház Jordániából. Pontosabban Prágából, hiszen Husam Abed, ez a palesztin fiatalember már a cseh fővárosban él. A párja magyar, nálunk mégis csak most mutatkozott be a Dafa Bábszínházzal. Husam gyerekként és felnőttként is hosszú időn át élt menekülttáborban. Esténként a nagyapa történeteit hallgatta a terebélyes család. A nagyapa nem hozta szóba a jövőt, és tudatosan kerülte a jelent is.

Unokája azonban a jelen konfliktusait élte meg. A hosszú sort az élelemért, amit aztán egy kövér ember azonnal meg is vett tőlük igen olcsón, hogy kétszeres áron adja el az éhezőknek. Husam ilyenkor azt kívánta, nyíljon meg a föld, fogadja magába a hosszú sort, vagy űrlények álljanak bosszút a kiszolgáltatottságon. Sok karakteres bábbal, tárgyjátékkal, dobbal és énekkel előadott alternatív színházat láttunk.

Drámát, amit szelíd mosoly oldott történelemmé. Mert Husam politikai ihletésű válaszokat tudatosan nem adott. Ábrázolása nyomán azonban talán megint fogékonyabbak lettünk egy másik kultúra iránt. Husam, a menekülttáborban éhező fiú az előadás végén asztalhoz hív, főz a közönségnek. Bennünket kárpótol azért, amit ő szenvedett el.


Hajba Ferenc
Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Dafa Bábszínház az Öt Templom Fesztiválon
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×