Egy város ereje a közösségeiben rejlik

Egy város ereje a közösségeiben rejlik

A RómerKvelle fesztivált egy kis csapat szervezi, melynek egyik oszlopos tagja Takács Krisztián, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs és marketing csoportvezetője. Hozzá látogattunk el a napokban.

 

 

Eleve megvan a különleges bája, ha az ember egy olyan fesztiválra készülődik, amit a Nefelejcs elnevezésű közben tartanak. De hogy az intim kis téren nagyszínpados együttesekkel bulizhatunk, már-már családias hangulatban, az valószínűleg egyedülálló országszerte.

Kedd reggel csupán néhány, sorsára váró szemeteszsák jelezte, hogy nagy bulit csaptak hétvégén a Nefelejcs közben. A RómerKvelle fesztivál a Rómer Ház egyik szimbolikus eseménye, a kétnapos belvárosi rendezvényt hetedjére tartották meg a kis téren. Nagyjából ezer-ezer fiatal és kevésbé fiatal látogatott el a műemléki környezetbe, hogy olyan nagyszínpados előadókkal találkozzon, mint például az Anna and the Barbies, a Cloud 9+ és a Bëlga. Sejteni lehet, hogy a zenekarok is szívesen jönnek, nem a profit hatja őket egy ilyen, kisebb volumenű rendezvényre. Ahogy a Rómer Házban egész évben tartott kétszázötven fős koncertekre sem, inkább a klubhangulat, és a szervezőkkel kialakított csaknem baráti viszony.

 

 

Utóbbit már Takács Krisztián, a Rómer-múzeum csoportvezetője teszi hozzá, aki négy éve kapcsolódott be az intézmény és az önkormányzat által felkarolt Rómer Ház újraszervezésébe. „Heti négy-öt programmal indult, most pedig már teljes kapacitással működünk, minden napra jut valami. Elkezdtük közösen szélesíteni a skálát, és többen megkerestek jó ötletekkel” – emlékezett a kezdetekre, majd sorolta a kínálatot: hétfőnként QuizNight, keddenként bárzene és mozi, vagy Import Impro nyitott műhely, szerdán elektronikus zenei estek vagy jazzklub és futóklub, csütörtökön könyvklub, mozi, pénteken és szombaton koncertek, vasárnap ismét filmek és színház, havonta pedig design workshoppal és pop up vásárral, kéthavonta lemezbörzével várják a látogatókat.

„Azt gondolhatnánk, hogy egy design workshopost nem érdekel egy metálkoncert vagy egy futóklubost az irodalmi est, de tévedünk. A különböző érdeklődésűek elkezdtek eljárni egymás rendezvényeire, nyitottabbá váltak más művészeti ágak, más gondolkodások iránt. Sőt, amikor idejöttem, a múzeum kiállításait főként idősek látogatták, most viszont a megnyitókon nagyon sok a fiatal. Ez egyrészt érdeme az izgalmas kiállítási anyagoknak, de érdeme a Rómer Háznak is, hiszen az ide járó fiatalok közül sokan nyitottabbá váltak a modern képzőművészetre is. Erre nagyon büszke vagyok” – mutatott rá Takács Krisztián, hogy elkezdett beérni, amit elterveztek: megfizethető áron szeretnének kulturális programokat, minőségi kikapcsolódást biztosítani a városban, amit az önkormányzat is támogat.

 

 

Már országszerte, díjakkal is elismerik, hogy a múzeum munkatársai nem csupán kiállításokat rendeznek, őrzik és kezelik a nagy értékű műtárgyállományt, hanem sikeres közösségteremtő programokat is szerveznek. Ennek egyik kiemelkedő példája a Rómer Ház, melyet öt év alatt a város közösségi életének központjává tettek. „Sok küzdelem után az elmúlt egy-két évben Magyarországon is kezd elfogadottá válni, hogy egy múzeumnak túl kell lépnie a hagyományos szerepén, nyitni kell más művészeti ágak felé. Közösségeket kell támogatnia, teremtenie, erősítenie, hiszen egy városnak, országnak abban ismerszik meg az ereje, hogy milyenek a közösségei, hogy az emberek mennyire tudnak összefogni közös célokért. És ahol erős a társadalom, ott sokkal boldogabbak az emberek. Ezt helyben, a saját közegünkben kell először megteremtenünk” – vélekedett Takács Krisztián, aki egyébként filozófia és történelem szakon végzett, és erősen érdeklődik a pszichológia, illetve a szociológia iránt is. A Rómer előtt az országgyűlésben dolgozott, ahol határon túli és ifjúsági ügyekkel foglalkozott. Győrben független képviselőként tagja az önkormányzat közgyűlésének, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság alelnökeként pedig a többi helyi intézmény munkáját is segíti. „Hiszek abban, hogy nem versenytársak vagyunk, hanem együtt kell működnünk, tiszteletben tartva egymás területeit. A művészetet, a kreatív embereket pedig nem lehet ostorral hajtani, mert akkor nem lesz őszinte a produktum. Mi minden egyes programba beletesszük a lelkünket” – hangsúlyozta végül a csoportvezető és hozzátette, a kreatív szakmákban óriási szükség van a csendre, a befelé fordulásra, hogy töltekezni tudjanak, hiszen a nagyobb rendezvények után sincs megállás. A napi programok mellett készülnek a május 30–június 2-ig tartó Art Piknikre, és a június 20–23-ig rendezendő Múzeumok Éjszakája Fesztiválra, közben pedig azt tervezgetik, miként tudnák a Rómer Ház kapacitását növelni úgy, hogy közben a családias miliő is megmaradhasson.

 

Fotók: Marcali Gábor

Gy+

 

 

 

 

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×