Egyedi látásmód, angyali jelenetek – megnyílt Babos Ágnes kiállítása - FOTÓK!

Egyedi látásmód, angyali jelenetek – megnyílt Babos Ágnes kiállítása - FOTÓK!

Hatalmas érdeklődés mellett, egykori és jelenlegi tanítványai, valamint tisztelői társaságában nyílt meg március 8-án Babos Ágnes festőművész önálló kiállítása az Esterházy-palotában. Az „Angyali szívemmel szeretlek” című tárlaton a Győrben élő képzőművész rajz és festészeti technikákkal készített művei láthatók, pályakezdésétől kezdődően egészen az utóbbi hónapokban készült alkotásokig.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum idén tavasszal is nyitott színes és eleven programokkal várja a látogatóit, ennek egyik első nagyszabású rendezvénye Babos Ágnes kiállítása. A tárlatot Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki azt mondta, Győr fejlődő kulturális életének fontos láncszeme az olyan alkotók munkássága, mint amilyen a most kiállító művész. Ágneshez régi jó kapcsolat fűzi és munkái között ő is sok kedvencet fel tud sorolni.

A megnyitón szintén ott volt dr. Somogyi Tivadar, akinek több Babos-képe is van, és rendkívül nagyra tartja a festőművészt. Az alpolgármester elmondta, ő inkább műkedvelő, mint sem gyűjtő, de az alkotóval hosszú évtizedekre visszanyúló jó kapcsolatot ápolnak, a baráti viszony mellett pedig több képre is szert tett az utóbbi években. Ezeket a látogatók is megtekinthetik, hiszen Babos Ágnes kiállításán már gyűjteményekben lévő darabok is a falakra kerültek.

A művésznő gyermekkora óta alkot, a most látható kiállításon a főiskolás éveiben készült munkái is láthatóak. Festészetét egyedi látásmód jellemzi, amely fontos eleme a mindennapi létkéréseket meghatározó korrajz, az emberi élet pillanatainak különösen kifejező, megrendítő hangvételű ábrázolása. Műveinek alakjai gyakran sejtelmes időtlenségbe burkolózó, álomszerű környezetben elhelyezett történetek, drámák és mesék főszereplőivé válnak. Illusztrációin (Madách Imre: Az ember tragédiája, Illyés Gyula és Lezsák Sándor művei) megjelenített történések festményeihez hasonlóan egyedi, elképzelt terekben játszódnak, sajátosan kiegészítve az irodalmi szövegek szellemiségét. Pályafutása során számos egyéni kiállítása mellett, testvéreivel, Babos Éva és Babos László festőművészekkel közösen rendezett tárlaton is bemutatkozott. Alkotásait számos győri és soproni magángyűjtemény mellett, többek között a Magyar Nemzeti Galéria és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum őrzi. Babos Ágnes a Győr Plusznak elmondta: az utóbbi évekből az oltárképeire a legbüszkébb, de úgy érzi várnak még rá megvalósítandó ötletek. A festő által kiemelt művek fa alapot, és egyedi megoldásokat igényelnek, azt mondta, annyira erős a vágya az alkotásra, hogy a következő terveihez ha kell, ő maga vágja ki majd az alapanyagokat.

Az „Angyal szívemmel létezem” című tárlat egészen április 15-ig látogatható az Esterházy-palotában.

 

 

Bajzát Zsuzsi

Fotó/galéria: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Babos Ágnes kiállítása
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×