Egyházmegyénkben a missziós kereszt

Egyházmegyénkben a missziós kereszt

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt április 26-tól május 29-ig a Győri Egyházmegye központi plébániáin látható.

Április 30-tól május 1-ig a győri Nagyboldogasszony-székesegyház fogadja a missziós keresztet. Április 30-án a rózsafüzér-imádság 16.45-kor, a Via Lucis 17.30-kor, a szentmise 18 órakor kezdődik az Egyházmegye főtemplomában. Az április 30-i liturgikus programok 19 órakor imaórával zárulnak.

Május 1-jén, szerdán a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében Veres András megyéspüspök egyházmegyei zarándoklatra várja a Győri Egyházmegye papságát és a híveket. A programoknak a győri Káptalandomb ad otthont.

A programsorozat 10 órakor Veres András megyéspüspök köszöntőjével kezdődik a Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd a jelenlévők Fábry Kornél atya előadásán keresztül megismerkedhetnek a 2020-as budapesti NEK részleteivel. Az előadást követően, 11 órától a győrújfalui Öröm Hírnökei ének- és zenekar tart áhítatot. A főpásztori szentmise 11.30-kor kezdődik. Az ebédszünet után, 13.15-kor a Hangraforgó együttes ad koncertet a Püspökvár kertjében, ezzel párhuzamosan Ladislao Vajda Marcelino, kenyér és bor című filmjét láthatják az érdeklődők a Triangulum Galériában. A filmvetítésen való részvételhez előregisztráció szükséges a triangulum@kaptalandomb.hu e-mail címen.

A Hangraforgó együttestől Veres András megyéspüspök és Reisner Ferenc, a Brennner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora veszi át a szót 14 órakor a Püspökvár kertjében: a pódiumbeszélgetés kérdéseit a sajto@gyor.egyhazmegye.hu e-mail címre várjuk, tárgyként megjelölve a programot. A délután folyamán váltott turnusokban lehetőség nyílik az egyházmegyei ostyasütő látogatására, valamint a toronykilátó és a Szent László Látogatóközpont kiállításainak megtekintésére. A programok alatt folyamatos szentségimádás lesz a Nagyboldogasszony-székesegyház fatimai kápolnájában. Az egyházmegyei majális közös imádsággal és áldással zárul a Székesegyházban 15.45-kor. A belépés mindegyik programra díjtalan.

Május 2-5. között megtekinthető a missziós kereszt a győri Szent Kamillus-templomban.

Május 2-án csütörtökön 16 órakor a kereszt ünnepélyes fogadása lesz, majd 18 órakor Kálmán Imre, a győri Brenner János Hittudományi Főiskolának prefektusa előadást tart a templomban az Oltáriszentségről, majd 19 órakor szentmisét mutat be.

Május 3-án pénteken 18 órakor Kaposi Gábor egyetemi lelkész, Győr-révfalui plébános előadást tart a templomban "Értünk szenvedett" címmel.. 18.30 órakor keresztút lesz a templomban, ezt követően 19 órakor Kaposi Gábor atya szentmisét mutat be, majd hódolat a missziós kereszt előtt.

Május 4-én szombaton 9-14 óráig szentségimádást tartanak, 18 órakor Juhos Imre, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola lelkiigazgatója "Máriával a kereszt alatt" címmel előadást tart, majd 19 órakor szentmisét mutat be.

Május 5-én vasárnap 8 órakor szentmise lesz, 9.30 órakor ünnepi szentmise Anyák Napja alkalmából, melyen versekkel és virágokkal köszöntik az édesanyákat és nagymamákat. 15-19 óráig a templom nyitva tart a kereszt előtti imádságra, majd a 19 órai szentmisével zárul a missziós kereszt fogadása; ez alkalommal búcsúvétel a kereszttől.

 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: www.iec2020.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×