Egyre nagyobb problémát okoznak az inváziós kártevők

Egyre nagyobb problémát okoznak az inváziós kártevők

Több, távoli vidékről származó rovar az utóbbi években rendkívül elszaporodott Magyarországon. Ezekkel az idegenhonos állatokkal szemben sokszor a gyakorlott kertészek is tehetetlenek.

 

A zöldségekben és a gyümölcsökben is kárt tesznek a poloskák

Elsősorban mit mezőgazdasági kártevő számottevő: zöldségféléken, szántóföldi növényeken a termések szívogatásával olyan elváltozásokat okoz, amelyek miatt például a paradicsom vagy a paprika olyan kárt szenved, hogy eladhatatlanná válik. De a szójatermesztőknek is komoly gondokat okozhat a vándorpoloska a jövőben – magyarázta Vétek Gábor, a Szent István Egyetem rovartani tanszékének egyetemi docense. Az eredetileg Afrikából származó inváziós poloskafaj esetében bizonyított, hogy a klímaváltozás segíti ezeknek a rovaroknak a terjedését.

Az enyhébb teleket az idegenhonos, főként trópusi eredetű fajok túlélik. Idővel kialakulnak olyan állományaik is, amelyek gyorsan alkalmazkodnak az új környezethez, így a keményebb telek alatt sem pusztulnak el egyedeik. A vándorpoloska tipikusan ilyen állat.

 

A márványospoloska (Fotó: Agrofórum Online)

Hazánkban ugyancsak nagy tömegben fordul elő a márványospoloska, ám ennek a kelet-ázsiai rovarnak az elterjedése főként a kereskedelemhez köthető. Európa nagy városaiban jelent meg először, Magyarországon is Budapesten és környékén észlelték az első példányait. Főként a nyár második felében érő gyümölcsökben okoz komoly károkat: a termés szívogatásával csúnya foltosodást idéz elő.

Puszpángmoly (Fotó: Városgondnokság)

Szintén Kelet-Ázsiából származik a puszpángmoly is, amelyet táplálékával, a puszpánggal más néven bukszussal hozhattak be, és néhány év elteltével elképesztő károkat okozott országszerte. Biológiai vagy vegyi védekezés nélkül lárvája szinte tarra is képes rágni a bukszusokat.

Fotó: Agrárszektor

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×