Egyre népszerűbb a magaságyás, próbálja ki ön is!

Egyre népszerűbb a magaságyás, próbálja ki ön is!

Kicsiben is lehet sikeresen kertészkedni, ezt bizonyítják a magaságyások, amelyek újra kezdenek elterjedni. A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete a Baross út elején a pavilonoknál népszerűsíti pénteken és szombaton a magaságyásrendszerek kialakítását.

A péntek reggeli sajtótájékoztatón Nagykutasi Viktor, az egyesület elnöke kiemelte, egyre több emberrel szeretnék megszerettetni a növények termesztését és a vele járó sikerélményt. Erre abszolút jó lehetőség a magaságyás, amelyet otthon bárki elkészíthet, akár egy társasházi övezetben is. A bemutatón 2x1 négyzetméteren szemléltetik, hogyan lehet esztétikusan, kis helyen növényeket termeszteni. Higgyék el, már-már cseppnyi helyen is szinte sikerre ítéltettünk! Ráadásul külön öröm lehet, hogy a növények jó társításának köszönhetően biológiai növényvédelemmel, vegyszermentesen állíthatjuk elő a finom zöldségeket a család asztalára, szeretteink így pedig a legjobb minőséget fogyaszthatják.

A magaságyásban piroslik a folytontermő eper!

Most már ideje, hogy kiderüljön tehát, mi is az a magaságyás. Ebben Ujhelyy Károly hobbikertész, az egyesület elnökségi tagja volt a segítségünkre, aki elmondta: a magaságyásban húsz centi magas rétegeket képeztek. Alulra a vastagabb, lassabban korhadó anyagok kerültek, egyre feljebb haladva pedig a könnyebben korhadókat helyezték el.

Végül az ágyás tetejére a komposztminőségű termőréteg került. Ez az összetétel biztosítja a hosszabb időn át tartó korhadási időt, a magas talajhő pedig a koraiságot eredményezni. A magaságyásban lévő növényeket túlöntözni sem tudjuk, nem alakul ki pangó víz, hiszen az edény alján szabadon kifolyhat.

Ujhelyy Károly és Nagykutasi Viktor bemutató közben

A kertészek több érvet kiemeltek a régi-új technológia mellett, például nem kell kapálni, a kikelő gyomokat szabad kézzel kihúzhatjuk. Nem kell műtrágyázni, sőt, tilos is, hiszen az emelt ágyásba kerülő komposzt elegendő szerves anyaggal látja el a talajt. Nincs talajtömörödés sem, mivel nem járkálunk a talajon.

A sajtótájékoztató után több járókelő kiemelte, nekik is nagyon tetszik ez a megoldás, hiszen az asztallap magasságában való kertészkedés jóval kényelmesebb, így akár időskorban is végezhető.

Ha kíváncsiak a kertészek bemutatójára, egészen szombat estig megtekinthetik Győrben, a Baross úton, a pavilonok melletti részen!

 

Ferenczy Balázs
Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×