Ekkora osztalékról döntött a Rába közgyűlése

Ekkora osztalékról döntött a Rába közgyűlése

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényenként 17,80 forint osztalékot fizet a 2018. évi eredmény után a társaság ezer forint névértékű részvényeire, erről döntött a társaság éves közgyűlése csütörtökön Győrben.

A járműipari holding tavaly 23 forintot fizetett részvényenként. Az idei osztalékfizetés kezdőnapja május 28. Osztalékra azok a részvényesek jogosultak, akik a 2019. május 21-i tulajdonosi megfeleltetés fordulónapján szerepelnek a társaság részvénykönyvében.

A közgyűlés elfogadta a Rába-csoport éves pénzügyi beszámolóját, amely szerint tavaly 1,197 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, ami 23,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A Rába-csoport árbevétele tavaly 10,9 százalékkal, 48,632 milliárd forintra nőtt. Mérleg szerinti eredménye 382 millió 466 ezer forint volt. Az EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) éves szinten 3,79 milliárd forint lett tavaly, 7,6 százalékkal alatta maradt az egy évvel korábbinak. A cégcsoport üzemi eredménye tavaly 18,5 százalékkal, 1,751 milliárd forintra mérséklődött. Az üzletágak közül 2018-ban a járműalkatrész 7,7 százalékkal, a jármű üzletág 2,2 százalékkal növelte üzemi eredményét, a futómű üzletág üzemi eredménye azonban 36 százalékkal csökkent. A csökkenést Pintér István elnök-vezérigazgató az acélalapanyag- és energiaárak drasztikus növekedése miatti rontott versenyképességi feltételekkel magyarázta.

Az idei év negyedik negyedévében a Rába várhatóan befejezi azt a 10,5 milliárd forint összértékű beruházási programját, amely 2016-ban indult. A technológiafejlesztő és kapacitásbővítő program célja a kulcstermékek előállítási technológiájának modernizálása, valamint a hatékonyság és a minőség javulása mellett a kibocsátás növelése a futómű üzletágban. Elfogadta a közgyűlés a vállalat azon akvizíciós csomagját, amely szerint hétszáz millió forintért 2021-ben a cég száz százalékos tulajdonába kerül a győri Rekard csoport. Az akvizíciós program szerint a Rába idén megvásárolja a Rekard csoporthoz tartozó Diagonal Valor Kft.-t, valamint a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 24,9 százalékos részesedését. A Rekard Kft. fennmaradó 75,1 százalékos részesedését pedig 2021-ben szerzi meg a Rába. Pintér István elmondta, hogy a felvásárlás zárása vélhetően 2021 harmadik negyedévében fog megvalósulni. A hétszázmillió forint kétharmad részét az első ütemben, egyharmad részét a második ütemben fizeti ki a Rába. Kiemelte, hogy piaci szinten a vállalat célja a felvásárlással, hogy bővítse portfólióját a mezőgazdasági szegmensben és erősítse a vevők teljeskörű kiszolgálását, technológiai szinten pedig szeretnék kihasználni a két csoport hasonló kompetenciájának lehetőségeit, valamint optimalizálni szeretnék a beruházásokat. Mindezek mellett komoly erőforrást jelent a Rába számára a Rekard szakképzett munkavállalói állománya. Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy az akvizíció azért tart három évig, mert a Rekard Kft., mint kis- és közepes vállalkozás, támogatott futó beruházásokkal rendelkezik, a teljes felvásárlással azonban ez a státusza megszűnne és visszafizetési kötelezettsége keletkezne.

A Rekard csoport több mint fél évszázados múltra visszatekintő, 180 embert foglalkoztató csoport, amelynek fő profilja hajtástechnikai részegységek és alkatrészek gyártása. Portfóliójában a mezőgazdasági gépek hajtóművei mellett súrlódó és hidraulikus kuplungok, kommunális célú járművek hajtóművei és különféle hajtástechnikai alkatrészek gyártása szerepel, úgy mint fogaskerekek, kúpkerekek, lánckerekek, vagy ékszíjtárcsák.

 

MTI
Fotó: autopro.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×