Ékszer békák

Ékszer békák

Gyermekkori emlékeket idézek fel magamban, ahogy ezekre az apró állatkákra nézek. Én is végigmentem a „törzsfejlődésen”, kisebb-nagyobb madárkák, akváriumok, terráriumok kezdetnek, azután már jöttek a kutyák, lovak, cicák, és szerintem még nincs vége a sornak. A gyerekek nagyon nyitottak az állatokkal való kontaktusra, azonban a felnőtteknek kell nekik megtanítani a kulturált állattartást. Így volt ez velem is, amikor izgatottan vettem kezembe fiatalemberként életem első nyílméregbékácskáját.

Dél- és közép-amerikai nyílméregbékák és madagaszkári mantellák, ők együttesen a nyílméregbékák. Hívják még őket fakúszó békáknak is. Az amerikai kontinens trópusi, déli, illetve középső részéről készített úti filmek standard témája a fúvócsővel vadászó indiánok, akik egy ágyékkötőben járják az esőerdőt. Fúvócsöveikhez mérgezett nyílvesszőket használnak, amikhez például ezeknek az apró békáknak a mérgét is felhasználják.

 

 

A méreg légzőszervi és szívproblémákat okoz, amitől a megsebzett állat, például tukán, illetve különféle majmok az ágak közül a földre zuhannak, ahol már könnyedén begyűjthetők. A természeti népek többek között így jutnak napi táplálékukhoz. A békák kínzásával nyerik ki a többnyire a hát bőrében akkumulálódott méreganyagot. A békák jelentős része nem képes a méreganyag előállítására, mint a kígyófélék, ellenben a táplálékállataik, bizonyos rovarfélék táplálkozásuk során fogyasztanak mérgező növényeket (kurare), így amikor a béka bekapkodja, akkor bekerül a szervezetébe.

 

 

A másik különlegességük a szaporodásuk.Némely fajok utódaikat broméliák levéltölcsérében nevelik, ahol megfelelő mennyiségű esővíz gyűlik össze. Időnként azonban kiszárad a bölcsőde, vagy elfogy a szúnyoglárva a kis medencéből. Ilyenkor a hím hangosan hívja a nőstényt, hogy azonnal intézkedjen, miután a nőstény a hátára veszi az ebihalat, és megfelelő új broméliatölcsért keres a számára. Ragyogó színeik már messziről figyelmeztetik a ragadozókat mérgező mivoltukról. Méretük mindössze néhány centiméter. Időnként különböző hangokat adnak ki a kommunikációra. Mondhatnánk, brekegnek, ez azonban nem igaz, mert számtalan hívóhangjuk van a különböző fajoknak, némelyek például ciripelnek.

 

 

Sokszor kérdezik tőlem, hogy az eredeti élőhelyükön fotóztam-e őket. Valószínűleg ilyenkor nem gondolnak bele abba, hogy a lombkoronaszint, ahol ezek az állatok többnyire tartózkodnak, akár harminc méter magas is lehet. A fotózást lehetetlenné tenné a stúdiófelszerelés ilyen magasságokba szállítása, valamint a páratartalom és a felhőszakadások tönkretennék a felszerelést. Lakásban tartásuk nem okoz nehézséget, hiszen igényeik könnyen kielégíthetőek. Terrárium megfelelő párásítással, tocsogókkal teli kis üregekkel, farönkökkel, növényekkel. A szobahőmérséklet megfelel számukra. Táplálékállataik zömét muslicák és hangya nagyságú tücskök teszik ki. Ebihal állapotukban kis petricsészékben nevelhetők egyenként. Fogságban nem mérgezők!

 

Szöveg, fotók: Nagy Ferenc

 

Csatolt galéria: Ékszer békák – Zooo+
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×