Elbontják az egykori útlevélkezelő fülkéket

Elbontják az egykori útlevélkezelő fülkéket

Július végén a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, ami a magyar határátkelőkön található épületek elbontását, illetve rendbe tételét rendeli el. Megyénkben a magyar–szlovák és a magyar–osztrák határszakasz egyaránt érintett.

2007 decembere óta akadálytalanul juthatunk át Ausztria és Szlovákia felé. A schengeni egyezményhez csatlakozás a rendszerváltás egyik legnagyobb előnye. Azóta nem ellenőrzik az útleveleket, nincs vámvizsgálat. Az egykori épületek kihaltak, üresen állnak. Az elmúlt 12 év alaposan megrongálta ezek állagát, kitört ablakok, málló falak fogadják a határokon akadálytalanul átkelő európai uniós polgárokat.

 

 

Mindez hamarosan a múlté lesz. 2020 végéig a tervezett átfogó rendezés keretében a régóta használaton kívüli határállomások környezetét teszik rendbe, valamint megvalósul a határátlépés akadálymentesítése. Ez azt jelenti, hogy az átkelőkön elbontanak minden olyan tereptárgyat, lassító szigetet, amely a folyamatos, zavartalan forgalmat akadályozta, és kijavítják az útburkolat hibáit is.

 

 

A munkálatok a Hegyeshalom/Nickelsdorf kishatárállomást, valamint a Fertőd/Pamhagen és a Sopron/Klingenbach átkelőt érintik. A magyar–szlovák határon pedig Vámosszabadi és Rajka határállomásokon kezdődnek meg a munkálatok. A Magyar Közlöny a tervezési munkák költségét is közzétette. Eszerint Vámosszabadi esetében 63 millió, Rajkánál pedig 31 millió a becsült tervezési érték. Hegyeshalomnál az egyes számú főúton 51 millióval számolnak a tervezésre.

A kormányhatározat szerint felújítások kezdődnek a magyar–román, magyar–ukrán és magyar–szerb határon is.

 

Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×