Elcsépelt a karácsonyi lánykérés

Elcsépelt a karácsonyi lánykérés

A november végi Black Friday megnyitotta a karácsonyi vásárlási lázat. Valakinek már csomagolva állnak a szekrényben a meglepetések, de vannak utolsó pillanatos vásárlók. Három hét és itt az ünnep. Kinek mi kerül a fa alá? Ünneppel kapcsolatos kutatásokból szemezgettünk.

Az elmúlt évek tapasztalataiból látszik, az emberek próbálják elkerülni a bevásárlóközpontokban sokszor előforduló zsúfoltságot. Valaki már novemberben elkezdi a vásárlást, s valaki egész évben figyelmesen, nyitott szemmel jár és ha adódik alkalom beszerzi a karácsonyi meglepetést. Egyre kevesebben vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást. Azon túl, hogy sokan a korai vásárlást választják, a legtöbben még is az online vásárlás lehetőségét látják a legcélravezetőbb megoldásnak.

 

Mi szerepel a kívánságlistákon?

A legtöbben ruhaneműt, könyvet, szépségápolási cikkeket, számítástechnikai és szórakoztatóelekronikai eszközöket, háztartási kisgépeket, a gyerekek pedig természetesen játékokat szeretnének kapni. Emellett pedig egyre gyakrabban szerepel a kívánságlistán az élményajándék. Egy országos, reprezentatív kutatásból kiderült, a válaszadók majdnem felének a legnagyobb örömet egy wellnessutalvánnyal lehetne szerezni. Második helyen a belföldi hosszú hétvége áll. Ezt követik a különböző kulturális programhoz kapcsolódó ajándékutalványok, a gasztro- és éttermi ajándékutalványok, majd a sporthoz, mozgáshoz kapcsolódó utalványok. Persze nem mindegy, hogy nő vagy férfi a meglepett. A nők számára a legkelendőbbek a masszázs-, wellnessutalványok vagy éttermek ajándékkártyái, míg férfiaknak jellemzően élményvezetést, repülést vagy hobbihoz kapcsolódó terméket választanak. Az ilyen jellegű ajándékok 91 százalékát is az interneten foglalják a vásárlók.

Fördős Barbara, a Diamant Hotel vezetője is tapasztalja, hogy nőtt a kereslet az ünnepváró időszakban az ajándékutalványra. A legnépszerűbb a két felnőtt részére szóló 2 éjszakás (hétvégi) foglalás reggelivel vacsorával. Ehhez wellness csomag is jár ajándékba.

 

Boldog gyermekek

A gyerekek a karácsony igazi nyertesei, legalábbis ha a fa alá kerülő ajándék értékéről van szó, hiszen rájuk fordítunk általában a legtöbbet – derült ki a KártyaPláza.hu friss, bár nem reprezentatív felméréséből. Legkelendőbb kitartóan a Lego, de népszerű a könyv, a társasjáték, kirakó vagy valamilyen sporttal, mozgással kapcsolatos játék. Egyre jobban szempont az is, hogy a játék fejlesztő is legyen, jó hatást gyakoroljon a gondolkodásra és a kreativitásra.

 

Karácsonyi leánykérés

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, vajon a karácsonyi lánykérés mennyire elfogadható a magyarok körében. A többség szerint elcsépelt karácsonyra időzíteni a nagy kérdést, de akadnak olyanok is, akik romantikus gesztusnak tartják.

 

Interneten vagy üzletben

Az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszíne továbbra is a bevásárlóközpont, ezt követi a hiper- és szupermarket, valamint a – jellemzően magyar – webshop. Interneten elsősorban játékot vásárolunk, de a rendelt termékek között a könyvek és a háztartási kisgépek, valamint nem utolsó sorban a számítástechnikai eszközök is előkelő helyen szerepelnek. Az elsődleges döntési szempont a kényelem, amely miatt a vásárlók 73 százaléka dönt az online webshopok mellett. Továbbá az interneten vásárolt termékek esetében olyan előnyökhöz juthatunk, amelyek az üzletekben elérhetetlenek. Az sem utólagos szempont, hogy interneten szélesebb termékkínálatból és nagyobb raktárkészletből rendelhetünk. A kényelem további szempontjai közé tartozik a házhozszállítás is, amely bőven megéri a minimális plusz költséget az időmegtakarításért cserébe. A házhozszállítás lehetőségét az online vásárlók 60 százaléka használja ki, amely jelentős forgalmat generál a futárszolgálatoknál is. Az internetes vásárlás során egyetlen olyan tényező merül fel, amely kicsit megosztja a vásárlóközönséget, azonban évről évre egyre nagyobb a bizalom ezen a téren is és ez nem más, mint a fizetési lehetőség. Sokan vannak, akik még mindig a készpénzes fizetés mellett döntenek, azonban egyre gyakoribb a banki átutalás és az online fizetés is.

 

Sz. T.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×