Életbe léptek az Irán elleni amerikai szankciók

Életbe léptek az Irán elleni amerikai szankciók

Közép-európai idő szerint kedd reggel hat órakor - washingtoni idő szerint éjféltől - életbe léptek a megújított amerikai szankciók Irán ellen.

 

A Fehér Ház hétfőn, a kora délutáni órákban Donald Trump elnök aláírásával közleményben jelentette be, hogy keddre virradóra, éjféltől életbe lépnek az Irán elleni szankciók. Ezeket az amerikai elnök az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi egyezmény májusban történt egyoldalú felmondásakor ígérte meg.

A közleményben az amerikai elnök leszögezte: "politikánk az iráni diktatúra - a terrorizmust támogató, a Közel-Keleten és világszerte folytatott agressziójának világos értékelésén alapszik". Donald Trump megismételte korábbi álláspontját, miszerint a 2015-ben kötött nemzetközi egyezmény, amely Irán nukleáris programjának befagyasztásáért cserében feloldotta a szankciókat, "szörnyűséges, egyoldalú megállapodás" volt, és ennek köszönhetően az iráni kormányzat óriási mennyiségű pénzhez jutott, amelyet a Közel-Kelet konfliktusainak szítására használt.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott elnöki rendelet 21 pontban és több alpontban rögzítve sorolta fel az egyes büntető intézkedéseket. Ezek értelmében keddtől Teherán például nem vásárolhat amerikai dollárt, nem bonyolíthatja ebben a valutában az ügyleteit, a büntető intézkedés sújtja az iráni szuverén adósságot (azaz a kormány által külföldi pénznemben kibocsátott kötvényeket), az iráni arany-, és nemesfémkereskedelmet, az alumíniumtermékeket, az acél-, és szénipart.

Az amerikai szankciók nyomán ezentúl nem lehet az Egyesült Államokba bevinni iráni szőnyeget és pisztáciát, a szankciók érintik az iráni kaviárexportot és olyan nagy amerikai vállalatoknak kell visszamondaniuk iráni megrendeléseiket, mint például a Boeing, amely csaknem 20 milliárd dollár értékben 110 repülőgépet szállított volna Teheránnak. A vállalat már törölte is az Iran Air és az Aseman Airlines iráni légitársaságokkal kötött szerződéseit. Bevonják a polgári és személyszállító repülőjáratok engedélyeit is.

Fotó: Index

MTI

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×