Életet is mentett már a baleset-helyszínelő győri rendőr

Életet is mentett már a baleset-helyszínelő győri rendőr

Összetett munka a baleset-helyszínelőké, folyamatos tanulás, képzés szükséges ahhoz, hogy magas szinten teljesítsenek. A Győri Rendőrkapitányság helyszínelői kiváló rendőrök: helyt állnak a baleseteknél, versenyeket nyernek, s ha kell, szabadnapjukon életet is mentenek. Bélafalvi Péter főtörzszászlóssal beszélgettünk, nem véletlenül.

Nem ma kezdte a szakmát Bélafalvi Péter főtörzszászlós, a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-helyszínelője, aki elhivatott rendőr, s büszkén viseli az egyenruhát. Minden oka megvan rá, hiszen nemrég kollégájával, Boros Tamás zászlóssa remekül szerepeltek a VIII. Országos Baleset-helyszínelő Versenyen, ahová csapatvezetőként Böröcz Péter rendőr alezredes kísérte el őket.

A főtörzszászlós bármely helyzetben megállja a helyét

A csapat az összetett versenyben az előkelő harmadik helyezést, míg a gyakorlati feladatok megoldásában a legjobb eredményt érték el. Az elméleti feladatok mellett egy valósághű baleseti helyszín pontos dokumentálását, vezetéstechnikai gyakorlatot és egy elsősegélynyújtó versenyszámot is teljesíteniük kellett.

Bélafalvi Péter rendőr főtörzszászlós, baleset-helyszínelő versenyen is gyakorolhatta az életmentést

S bár a verseny körülményei között, szimulált feladatokat kellett megoldania a főtörzszászlósnak, talán ő sem gondolta, hogy az élet hamarosan igazi próba elé állítja tudását. Többek között neki köszönheti az életét egy idős férfi, aki saját udvarukon esett össze.

Az időpontot és a helyszínt direkt nem nevezzük meg, a bajba jutott férfi személyiségi jogainak megóvása miatt, illetve a történetben véletlenül sem ez a lényeg. Sokkal inkább a jó helyzetfelismerés, a gyorsaság, az azonnali beavatkozás és az egymáson való segítés.

„Szabadnapos voltam, a kisfiam szalad haza, hogy siessek, egy bácsit vettek észre összeesve, én kellek – mesélte Bélafalvi Péter a Győr+ Médiának. – Futottam, ahogy csak tudtam, mert pár utcával lejjebb lett rosszul az idős férfi. Szerencsére épp ott lakik egy háziorvos, aki takarítás közben hallotta meg a segélykérést, ő is rögtön rohant segíteni. Pillanatok alatt kellett dönteni, mert nem volt tapintható pulzusa, így azonnal el kellett kezdeni az újraélesztést.

A doktornő indította a szabályos mellkaskompressziót, majd azt vette át a főtörzszászlós, egészen addig, amíg a mentők a helyszínre nem értek, akiket már telefonon tájékoztattak: megkezdett életmentés zajlik. A szakszerű és folyamatos szívmasszázsnak köszönhetően a férfi visszatért az életbe, a mentők átvették, a további ellátásáról gondoskodtak, és azonnal kórházba szállították.

Ahogy Péter mesélte, pillanatok alatt zajlott le az egész, nem is maradt ideje gondolkozni, csak tudta, be kell avatkoznia.

„Szerencsére tudtam, hogy mit kell tenni, ami köszönhető annak is, hogy rendőr vagyok. Dolgoznak nálunk szakképzett Police Medic tanfolyamot végzett rendőr kollégák, Horváth Helga törzsőrmester, Siska Márk főhadnagy és Kiss Tivadar törzsőrmester, aki épp nemrég tartott nekünk foglalkozást, ahol rengeteg hasznos tudást sajátíthattunk el. A versenyeken szerzett tapasztalat is sokat jelentett. A doktornő is sokat segített, beszéltük is vele, hogy ez volt a legtöbb, amit akkor, abban a pillanatban megtehettünk, s sikerült a helyszínen megmenteni a bácsi életét. Egyébként kiemelném, hogy mindenki segíteni próbált, volt aki a mentőnek integetett, hova forduljon be; volt, aki az infúziós palackot tartotta. Jó volt látni, hogy a közösség tenni akar a bajba jutott férfiért.”

A Police Medic táska, amelyben minden megvan az életmentéshez

A baleset-helyszínelő az esetből megtanulta: az életmentő tudásra bármikor szükség lehet, szolgálatban és azon kívül is. Még akkor elhatározta: rendel több olyan speciális kulcstartót, amelyben egy sürgősségi, életmentésre alkalmas AMBU maszk van elrejtve, amellyel könnyebben elkezdhető a lélegeztetés.

Havassy Anna Katalin

Fotó: Marcali Gábor és police.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×