Életet mentettek a győri készenléti zsaruk

Életet mentettek a győri készenléti zsaruk

A szerencse, a higgadtság és a tudás is kellett ahhoz, hogy egyenruhás összefogással visszahozzanak az életbe egy idős bácsit Győrben, hétfő délután. A főszerep két készenléti járőrnek jutott. Velük tértünk vissza a helyszínre.

Czere Bálint rendőr törzsőrmester és Kovács Attila rendőr őrmester a Készenléti Rendőrség XV. Határvadász Bevetési Osztály beosztottjai, és járőrözés közben útjuk a Wesselényi utca felé vezetett.

– Arra lettünk figyelmesek, hogy egy hölgy segítséget kér – kezdte Czere Bálint rendőr törzsőrmester. – Idejöttünk, és akkor láttuk, hogy egy idős úr fekszik a földön, akinek az arcszíne és ajkai is lilásak voltak, a pulzusát sem tudtuk kitapintani. Azonnal megkezdtük az újraélesztést, mellkaskompressziót alkalmaztunk.

– A központi segélyhívó számon ekkor már folyamatos kapcsolatban voltunk a diszpécserrel és értesítettük a győri tevékenységirányítási központot is, a helyszínre pedig mentőt kértünk – vette át a szót Kovács rendőr őrmester.

Miközben a két egyenruhás a földön fekvő idős ember életéért küzdött, egy, a közeli Gárdonyi Géza Általános Iskolába járó diák édesanya befutott az intézménybe, és egy félautomata defibrillátor készülékkel tért vissza.

 

Czere Bálint rendőr törzsőrmester és Kovács Attila rendőr őrmester

– A diszpécserrel egyeztettem, hogy használjuk az életmentő eszközt – folytatta Bálint. – Rögtön mondta, hogy minél előbb helyezzük fel a bajba jutott férfi mellkasára. Az egyből jelezte, hogy hátráljunk, mert nem észlel szívritmust és elektrosokkot fog alkalmazni. Sajnos elsőre nem javult az úr állapota, így a diszpécser és a készülék is utasított az újraélesztés folytatására. A mellkaskompresszió közben a készülék újra jelzett, ismét áramütést alkalmazott.

– Folytattuk tovább az újraélesztést, egészen a mentők kiérkezéséig – emlékezett vissza Kovács Attila. – Körülbelül 10 percig tartott, míg mi próbáltuk visszahozni az életbe a bácsit, s a mentők helyszíni munkája is ennyi időt vehetett igénybe. Szerencsére sikerült az újraélesztés és a stabilizálás, így kórházba tudták szállítani.

A két rendőr azt is elmondta, azóta érdeklődtek, és úgy tudják, a bácsi a körülményekhez képest jól van. S mint mondták, ez nekik is nagyon jó érzés.

 

 

– Kellett a szerencse, hogy éppen erre jártunk, és kellett az is, hogy higgadtak tudtunk maradni. Innen is mielőbbi teljes felépülést kívánunk! – foglalta össze Bálint, aki végül azt is elmondta, társa korábban volt már hasonló szituációban.

– Még civil voltam, és 2011-et írtunk. Sportolóként Szolnokon voltunk egy válogatóversenyen, eveztem én is. Egy versenyzőtársam férje lett rosszul, ott is segítenem kellett. Szintén mellkaskompressziót végeztem, és szerencsére felépült a férfi. Szóval remélem most is hasonló szerencsénk lesz – sóhajtott Kovács törzsőrmester, majd azt is hozzátették a bátor rendőrök: köszönik mindenkinek, aki segítségükre volt, mert a teljes összefogás és segíteni akarás kellett a hétfő délutáni életmentéshez.

 

Havassy Anna Katalin

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×