Életet mentettek a győri rendőrök

Életet mentettek a győri rendőrök

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, csütörtök éjjel egy Dunába esett nőt mentett meg három győri rendőr. Rátermett és eredményes intézkedésükkel vélhetően megmentették a bajba jutott életét.

Civilek hívták a központi segélyhívót nem sokkal éjfél előtt december 13-án. Elmondásuk szerint a Kossuth és a Jedlik híd között a Dunába esett egy nő, s nem tud kijönni a partra. A két bejelentő arra is kitért, hogy bár egy stégbe kapaszkodik a hölgy, nem mernek hozzá lemenni, mert a partnál lévő kövek nagyon csúszósak, s a növényzetet is veszélyesnek ítélték meg. Egyébként jól döntöttek, hogy segítséget kértek, s nem maguk próbálták megoldani a helyzetet, hiszen nagyobb baj is történhetett volna.

Amikor megkaptuk a riasztást, siettünk ahogy tudtunk, de a járőrautóval is éreztük, hogy jeges az útburkolat – kezdte Farkas Péter rendőr őrmester, aki Pénzes Katalin rendőr törzszászlóssal és Pozsgai Dolóresz próbaidős rendőr őrmesterrel indult a helyszínre. – Még egyszer szólt az ügyelet, hogy bár vigyázzunk magunkra, de nagyon siessünk, mert a bejelentők elmondása szerint a vízbe esett nő nagyon rosszul van.

Ahogy a járőrök a partra értek, látszott, hogy gyorsan cselekedni kell. Az őrmesterek két oldalról térdig begázoltak a jeges vízbe, hogy segítsenek a nőt kiemelni a vízből.

Nagyon csúsztak a kövek, s a víz is rettentő hideg volt – folytatta Farkas őrmester. – A nővel nem tudtunk kommunikálni, segíteni sem tudott a mentésben, a hipotermia jelei látszódtak rajta. Valahogy beszorult a stéghez, s szinte elfagyott kezekkel görcsösen szorította a vasrudat. Majd másfél percig küzdöttünk, de végül együttes erővel sikerült elmozdítanunk onnan, a parton álló kollegina pedig segített kiemelni a partra.

Mire a mentés véget ért, addigra az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is megérkezett, így ők folytatták tovább a remegő, beszélni képtelen, átfagyott ember ellátást. A nő akár 10 percet is tölthetett a jeges vízben, annak ellenére, hogy a rendőrök 3-4 perc alatt a helyszínre érkeztek. Könnyen lehet, hogy az arra járó civilek az utolsó percekben vették észre a bajba jutott nőt. Szerencsére a kórházban kiderült, hogy nem szenvedett további sérüléseket és a szükséges ellátás után pénteken saját felelősségére távozott az intézményből.

A riasztástól a mentésig eltelt idő körülbelül 10 perc telhetett el. De azt mondom, hogy ezekért a 10 percekért igazán érdemes ezt a hivatást választani – zárta Farkas Péter rendőr őrmester, aki két bejelentővel és a két kollégájával közösen nagy valószínűséggel új születésnappal ajándékozták meg a vízbe esett nőt.


Havassy Anna Katalin

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×