Elfüstölt karácsonyi játék – Mit érez a gyermek?

Elfüstölt karácsonyi játék – Mit érez a gyermek?

A kisfiú könnyes szemmel vette tudomásul a karácsonyfa árnyékában, hogy a pályán száguldó autók közül az egyik megadta magát. Akárhogyan próbálta noszogatni, a jármű bizony a kövér gáz ellenére csak erőlködött, nem mozdult. Kérdőn anyára nézett: „miért hozott nekem rossz ajándékot a Jézuska?”

Édesanya próbálta menteni a menthetőt, a kétségbeesett tekintet mindent elárult, gyermekében egy világ omlik össze, ha nem kap kézzelfogható választ. Úgy érezte, hiába volt jó, valamit mégis rosszul csinálhatott, egyébként nem romlott volna el a karácsonyra kapott játék.

Mi történik a gyermeklélekben egy ilyen egyszerűnek tűnő „trauma” esetén?

Komáromi Melitta pszichológus szerint a szituáció arra utal, hogy a szülők gyakran fegyelmezési eszközként használják a Mikulást, a Jézuskát és még a húsvéti nyuszit is: „csak a jó gyerek kap ajándékot a Jézuskától, a rossz nem, a Mikulás pedig a rosszaknak még virgácsot is ad!”

 

 

Az állandó szankciók helyett fontos lenne a gyermek indulatainak elfogadása. Ehhez teremtsük meg a megfelelő játékos helyzetet, például „legyél te az oroszlán, én pedig a nyuszi! Most te bömbölj hangosan, és kergess, én meg futok előled!” A gyermektől szinte mindig azt várjuk el, hogy kedves és szófogadó legyen. Itt kereteket adunk neki ahhoz, hogy ő lehessen a rossz és a félelmetes. Ezzel segítjük őt abban, hogy kiélje a benne lévő feszültséget és indulatokat.

A szakember szerint próbáljuk meg a gyerek nyelvére lefordítani a történteket. Például, ha elromlik a Mikulás hozta ajándék, megmondhatjuk, hogy ahogy a szánon a zsákban egymáshoz ütközött a sok ajándék, sajnos megsérülhetett, ezért nem működik.

Az ünnepek alkalmával gyakran feltesszük a kérdést: milyen ajándékot kapjon a gyermek? Annál jobb egy ajándék, minél nagyobb teret hagy a képzeletének, kreativitásának. Míg egy fa építőkocka-készletből alkothat tornyot, házat, istállót, addig egy villogó, pörgő-forgó, hangokat kiadó csodagömböt csak nézni tud, emellett fel is pörgeti őt.

 

Szerző: Szigethy Teodóra

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×