Elhunyt a legendás győri fotós

Elhunyt a legendás győri fotós

Elhunyt Szűk Ödön, a Kisalföld Napilap fotóriportere, Győr Pro Urbe-díjasa.

Megint elment egy kolléga a régiek közül. Legendásan ismert egyénisége volt a Kisalföld szerkesztőségének – anekdoták őrzik személyiségének színeit - s a városnak, ahol élt, nem csupán lakott. Neki a város megmutatta magát. Kiérdemelte. Megszolgálta. Nem élt vissza vele. De neki megmutatta arcát a városlakó is. Ő pedig meglátta az arcokon, vagy az arcok mögött a sorsot. Meglátta és ábrázolta is.

Szerette a rendet, ennek érdekében néha be is állította a képeit. Nem azért, hogy hazudjon vele, hanem éppen azért, hogy pontosabb és hitelesebb legyen. Készséges szolgálónak szegődött az olvasóhoz, de a tartását soha nem veszítette el.

Mindenhol jelen volt. Észre kellett venni. Szerelmes volt a fotográfiába. Fáradhatatlan volt és minden egyes képkockáért nagyon megdolgozott.

Egy ideje családi otthonára szűkült a hajdanán megyényi munkatere. Tavaly a sajtónapon ahová már betegen kísérte el a felesége, sokan megölelték, művész fia által rendezett kiállítását rengetegen látták.

Képek ezrein örökítette meg a kort, amelyben élt. Több üzenete nem volt róla. Örökre lecsukta a szemét. Szeretettel emlékezünk rá.

 

Hajba Ferenc

fotó: kisalfold.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×